16. 06. 2021.
Preduzetnik iz BiH tuži Folksvagen, traži 750 miliona dolara odštete

Preduzetnik iz BiH tuži Folksvagen, traži 750 miliona dolara odštete

Preduzetnik iz BiH tuži Folksvagen, traži 750 miliona dolara odštete

Preduzetnik iz BiH Nijaz Hastor, vlasnik kompanije za proizvodnju auto-delova Prevent, tužio je njemačkog automobilskog giganta Folksvagen pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara.

U tužbi se navodi da Folksvagen ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu da ih prisili na nepoštene radne uslove i cijene usluga, poput one da se manjim dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju, piše hrvatski portal Novac.

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih dijelova za Folksvagen u saveznoj državi Mičigen, koji su ugovorom spriječeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji.

Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima Folksvagen sklapa isključivo kako bi njegovu firmu Prevent, koja se inače specijalizovala za proizvodnju auto-navlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

– Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim mjerama koje su nam na raspolaganju – odgovorili su iz Folksvagena agenciji Rojters.

Prevent grupa je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača Folksvagena širom svijeta, što im omogućava da moćnom Folksvagenu postavljaju i neke vlastite zahtjeve.

Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nijemci su već́ dobro upoznati sa Nijazom Hastorom sa kojim sarađuju posljednjih 20 godina, a kako se navodi, u posljednjem okršaju Preventa i Folksvagena 2016. godine njemačke firme-kćerke Preventa, Kartrim i ES Automobilgus, koje proizvode kožne presvlake i kutije mjenjača, obustavile su isporuku Folksvagenu, što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedjelju dana.

Obustava je uslijedila nakon što Folksvagen nije htio da pristane da Hastoru plati 58 miliona evra odštete, a nakon toga su Prevent i Folksvagen postigli novi dogovor za produženje isporuke dijelova za još šest godina.

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom dijelu BiH, osnovao je Prevent grupu 1999. godine u Sarajevu i ta firma za proizvodnju auto-presvlaka ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH.

Vremenom su svoju glavnu djelatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće i namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.

U 2005. godini preuzeli su i solunsku brodograđevinsku kompaniju AD Brodovi koja se bavi proizvodnjom jahti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender