05. 12. 2020.
Banja Luka dobija naučno – tehnološki park

Banja Luka dobija naučno – tehnološki park

Banja Luka dobija naučno – tehnološki park

Grad Banja Luka priprema projekat novog naučno-tehnološkog parka, koji ne bi bio klasična poslovna zona, već zona novih informacionih tehnologija i kreativnih industrija.

Najavio je ovo gradonačelnik Igor Radojičić na otvaranju konferencije o značaju digitalne transformacije i konceptu “pametnih gradova”, koja se danas i sutra održava u Banskom dvoru.

– Grad  ima interes da razvija jednu ovakvu zonu, koja bi bila atraktivna za domaću, prije svega mlađu radnu snagu, da ovdje ostanu, da dobro zarađuju i da rade za bilo koju kompaniju širom svijeta – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, Grad je do sada dao punu podršku Inovacionom centru Banja Luka, dodjelom prostora za startap preduzeća.

– Tu je proširen kapacitet i povećan prostor koji im je na raspolaganju. Međutim, to još nije dovoljno, ukoliko želimo da gledamo strateški. Zato pokrećemo ovaj novi projekat koji vidimo kao izuzetnu razvojnu šansu – naveo je on.

On je naglasio da je Grad Banja Luka u svojoj Strategiji razvoja kao jedan od četiri cilja, postavio i razvoj “pametnog grada”, što znači razvoj digitalnih platformi i tehnologija u svim segmentima, od elektronske uprave i administracije, pa do komunalnih usluga, saobraćaja i slično.

– Već radimo na nizu pojedinačnih projekata, a od 1. januara naredne godine Banja Luka treba da bude u pilot projektu izdavanja elektronske građevinske dozvole. Tu je i cijeli niz rješenja po pojedinim sektorima od automatizovane topalne, pa do novih javnih poziva koji su u toku za moderna rješenja i popravke u regulisanju saobraćaja – zaključio je Radojičić.

Prva konferencija posvećena digitalnoj transformaciji i konceptu “pametnih gradova” pod nazivom „Forward” okupila je preko 300 učesnika, a svečano ju je otvorila predsjednica RS Željka Cvijanović.

Prvi dan konferencije biće posvećen digitalnoj transformaciji i njenom značaju za društvo u cjelini. Tokom drugog dana biće riječi o i “pametnim rješenjima” u lokalnim upravama koji nude mogućnost za značajno unapređenje usluga koje pružaju građanima.

Konferencija “Forward” održava se u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, viosko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra Banja Luka uz podršku kompanija M:tel i Prointer i generalno medijsko pokroviteljstvo Radio-televizije Republike Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender