22. 06. 2021.
Tegeltija: Savjet ministara BiH – zarobljenik političkih odnosa

Tegeltija: Savjet ministara BiH – zarobljenik političkih odnosa

Novi Savjet ministara do nove godine

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj će biti potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije kao predsjedavajućeg Savjeta ministara i izabrane komisije ovog doma trebalo bi danas da bude održana u Sarajevu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić potvrdio je da su tročlani kolegijum, a potom i Prošireni kolegijum Predstavničkog doma postigli dogovor u vezi sa održavanjem današnje hitne sjednice ovog doma, na kojoj su dvije tačke. Nakon potvrde imenovanja Tegeltije, kaže Zvizdić, slijedi dostavljanje imena za ministre i zamjenike ministara te procedure provjere koje sprovode Centralna izborna komisija i Agencija za istrage i zaštitu.

– Očekujemo da ćemo do kraja godine biti u prilici da imenujemo kompletan Savjet ministara BiH – rekao je Zvizdić.

On je najavio da je postignut dogovor da će 18. decembra biti održana prva redovna sjednica Predstavničkog doma i da će biti spremni kada Parlament dobije konačnu potvrdu i provjeru za ministre i zamjenike ministara da imenuju Savjet ministara.

– Planiramo da u januaru održimo dvije redovne sjednice da bismo uhvatili ritam usvajanja zakona, a posebno finansijskih sporazuma, koji su već dugo na čekanju u Predstavničkom domu – kazao je Zvizdić.

Kada je riječ o razgovorima unutar bošnjačkih partija o raspodjeli mjesta u Savjetu ministara, Zvizdić je rekao da su u toku i da će vrlo brzo biti spremna imena kandidata i prateća dokumentacija za njihovu provjeru.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac je kazao da očekuje da će biti potvrđeno imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a do kraja godine i kompletiran sastav Savjeta ministara. Podsjećajući da je Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara u roku i po poslovniku završila svoj dio posla, Košarac je konstatovao da je sve trebalo da bude završeno prije više od godinu dana, za šta je SNSD bio spreman.

– Očekujem do nove godine kompletan Savjet ministara – zaključio je Košarac.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović je rekao da vjeruje da će nakon imenovanja Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara uslijediti njegove konsultacije sa svim političkim strankama, da bi Savjet ministara bio formiran do 25. decembra.

– Mislim da su sva imena spremna za sve resore, i za ministre i za zamjenike, tako da taj proces nakon redovnih provjera može biti završen u razumnom roku, prije katoličkog Božića – rekao je Čović.

Istakao je da je neophodno što prije u Parlamentu BiH krenuti u rješavanje brojnih inicijativa i zahtjeva, a posebno onih koji se odnose na velike finansijske projekte.

On je potvrdio da se u FBiH vode intenzivni politički razgovori u vezi sa formiranjem izvršne vlasti, dodajući da smatra da će taj posao biti obavljen bez većih problema, uključujući određene prekompozicije između ministarstava u Vladi FBiH.

Šef Kluba SDP-a Saša Magazinović je rekao da ukoliko na sjednici dobiju odgovore na pitanja koje nisu dobili od Tegeltije na sjednici Komisije za izbor Savjeta ministara, da je moguće da će ga i oni podržati.

Dom naroda 20. decembra

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović rekao je juče da bi naredna sjednica trebalo da bude održana 20. decembra. Kazao je da su se na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma Doma naroda dogovorili o sastavu stalnih komisija Doma i definisali mogući termin naredne sjednice.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender