04. 03. 2021.
Gradonačelnik Kopra koči gradnju pravosalvnog hrama

Gradonačelnik Kopra koči gradnju pravosalvnog hrama

Gradonačelnik Kopra koči gradnju pravosalvnog hrama

Gradnja pravoslavnog hrama u Kopru, prvog poslije 80 godina, nikako da počne zbog birokratske odluke gradonačelnika tog grada, kaže sveštenik Dejan Mandić.

Opština traži da otkupi zemljište, a da Islamskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi dodijeli jedan prostor koji bi koristili naizmjenično.

U Kopru je u martu bio osveštan krst i zemlja na mjestu gdje je trebalo da počne gradnja pravoslavnog hrama, ali do dana današnjeg to se nije dogodilo. Jerej Dejan Mandić podsjeća da su do Drugog svjetskog rata u Sloveniji bile tri pravoslavne crkve, u Mariboru, Celju i Ljubljani, ali je Hitlerova vojska uništila mariborsku i celjsku, a zemljišta nikada nisu vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Od tada je jedino mjesto koje su vjernici imali za molitvu bila Ljubljanska pravoslavna crkva.

Zbog velikog broja pravoslavaca pojavila se potreba za parohom u Kopru i prije četiri godine sveštenik SPC jerej Dejan Mandić prešao je iz rodne Ljubljane u taj primorski slovenački grad. Kaže da je uspostavio kontakt sa tadašnjim gradonačelnikom Borisom Popovićem i da mu je predočio ideju da želi da gradi hram.

Popović je potom predložio lokaciju za hram na samom ulasku u grad iz pravca Ljubljane. Cijeli proces kupovine zemljišta bio je legalan – raspisan je opštinski tender i zemljište je kupio ktitor hrama Mladen Milanović Kaja iz Republike Srpske i poklonio ga crkvi. Lokaciju je obišao i patrijarh Irinej.

– Ta parcela ima građevinsku dozvolu, ali ne i dozvolu za sakralni objekat. Dozvole su dobijene i 90 odsto papirologije je završeno, ali je gradnja stopirana prošle godine poslije promjene gradonačelnika Kopra. Novi gradonačelnik Aleš Bržan ne shvata šta mi radimo, jer nije u pitanju lični, niti interes nacije, nego isključivo vjere. On na sve naše molbe već mjesecima govori “vidjećemo”, ali nas zapravo politički povezuje sa bivšim gradonačelnikom, što nam otežava da dobijemo dozvolu za početak gradnje – kaže Mandić.

Sastanak

Prema riječima Mandića, planiran je sastanak mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija sa gradonačelnikom Kopra. Na prethodnom, Bržan je predložio da SPC i IZ daju svoja zemljišta gradu, a da će on naći novi prostor koji će dijeliti dvije vjeroispovijesti, što je odbijeno.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender