06. 03. 2021.
Planiran hotel: OC “Zdravo da ste” iseljava se iz šarene barake pored Gradskog mosta

Planiran hotel: OC “Zdravo da ste” iseljava se iz šarene barake pored Gradskog mosta

Planiran hotel: OC “Zdravo da ste” iseljava se iz šarene barake pored Gradskog mosta

Iz šarene barake kod Gradskog mosta uskoro bi se trebali iseliti njeni korisnici, Omladinski centar „Zdravo da ste“, što je prvi korak u relizaciji ambicioznog plana Grada Banjaluka da se na toj lokaciji, u saradnji s privatnim investitorima, izgradi hotel u čijem prizemlju bi bio rezervisan prostor za društvene sadržaje.

OC „Zdravo da ste“ je jedna od najaktivnijih organizacija u Banjaluci i 16 godina na ovoj lokaciji u Obilićevu konstantno organizuje sadržaje za djecu i omladinu. To bi se uskoro trebalo promijeniti.

Na Skupštini grada iduće sedmice će se naći odluka o dodjeli prostora pod posebnim uslovima za ovu organizaciju na drugom kraju grada, u objektu MZ Rosulje, koji se nalazi u parku “Mladen Stojanović”.

Iz „Zdravo da ste“ poručuju da još ne znaju tačno kada će se iseliti iz barake u Obilićevu koju koriste od 2003. Kazali su da odluka prvo ide na Skupštinu grada, da nakon toga oni moraju potpisati ugovor s Gradom o preuzimanju novog prostora, te da ne mogu procijeniti koliko će ta procedura trajati.

S obzirom da se bliži kraj kalendarske godine i da nas očekuju brojni praznici moguće je da se ta procedura prebaci i na iduću godinu.

Bez obzira na nove okolnosti, u „Zdravo da ste“ su rekli da će se truditi da zadrže dosadašnji način rada.

– Međutim, sigurno će biti promjena, jer ne selimo se samo iz jednog objekta u drugi, već iz jedne zajednice u drugu. Tu su drugačije potrebe i interesi i to će biti jedna potpuno nova situacija za nas i naše korisnike – rekli su u „Zdravo da ste“.

Iako se ne zna tačan datum iseljenja ove organizacije ipak se zna sudbina šarene barake koja se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji uz obalu Vrbasa. Važećim planskim dokumentima je predviđeno njeno rušenje i gradnja hotela sa 4 sprata, dok je prizemlje rezervisano za prostor za društvene sadržaje.

Ovaj način gradnje je planiran kroz Regulacioni plan za interpolaciju objekata društvenih sadržaja na užem području grada. Izrada tog dokumenta je počela još 2017, ali je nakon niza primjedbi, usaglašavanja, pa čak i pobune mještana pojedinih dijelova grada koji nisu bili zadovoljni predloženim, usvojen na Skupštini grada tek sredinom ove godine. Radi se o projektu putem kojeg aktuelna administracija želi obezbijediti nove prostore za društvene sadržaje tako što će privatnom kapitalu ponuditi 6 lokacija u naseljima Lazarevo, Obilićevo, Centar, Ada i Česma, na kojima će se izgraditi objekti u čijem prizemlju bi trebalo da budu vrtići, mjesne zajednice, ambulante, sjedišta udruženja građana ili u kojima će moći raditi neke od gradskih službi.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je rekao da je iseljenje ove organizacije prvi korak ka realizaciji tog projekta, bar što se tiče lokacije na Obilićevu.

– Sve parcele koje su obuhvaćene projektom interpolacije, uključujući i ovu pored Gradskog mosta, biće ponuđene investitorima na licitaciji. Nećemo ići u odvojene postupke već ćemo lokacije podijeliti u tri grupe odnosno LOT-a. Vezivaćemo, naprimjer, Obilićevo sa Česmom, da ne dođemo u situaciju da svi žele lokaciju koja je bliže gradskom jezgru, a da za druge, udaljenije nema zainteresovanih – rekao je Stanarević.

Najavio je da će početkom iduće godine biti objavljen javni poziv, na koji će investitori moći slati svoje ponude.

Ovaj projekat Grada ne previđa klasičnu licitaciju u kojoj se zemlja prodaje za određenu sumu već da će Grad Banjaluka tražiti da bude vlasnik određene izgrađene površine u tom novom objektu. U zavisnosti od lokacije, tražiće da to minimalno bude između 16 i 18 odsto. Koliko će to na kraju biti zavisiće od ponuda zainteresovanih investitora.

Resursni centar za djecu i mlade u Dragočaju

Na idućem zasjedanju gradskog parlamenta odbornici će razmatrati i odluku kojom se za OC “Zdravo da ste” dodjeljuje još jedan poslovni prostor pod posebnim uslovima, i to u naselju Dragočaj.

– Tu će biti Resursni centar za djecu i mlade, i to je projekat koji mi realizujemo sa IN fondacijom. Aktivnosti će jednim dijelom biti usmjerene na decu u riziku, a drugim djelom će biti bazirana na metodologiji našeg rada – objasnili su u „Zdravo da ste“.

(Srpskainfo

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender