27. 11. 2020.
Savjet ministara BiH planira 3,6 miliona KM za gorivo, letove i hotele

Savjet ministara BiH planira 3,6 miliona KM za gorivo, letove i hotele

Tegeltiji dostavljena imena iz Srpske i HDZ-a, čekaju se bošnjački kandidati

Sve je manje dilema o personalnom sastavu kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeletije. Na osnovu raspodjele mandata, koji su ranije dogovorili predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDA, srpske i hrvatske pozicije su određene, a predsjedavajućem Tegeltiji, danas su predložena imena ministra i zamjenika ministara. Čekaju se bošnjački kandidati. Lider SBB-a Fahrudin Radončić, za kraj ove ili početak naredne semice, najavljuje konačan dogovor.

Dok odlazeći ministri užurbano “pospremaju” kabinete, budući Savjet ministara dobija “obrise”! Osim predsjedavajućeg Tegeltije, srpske pozicije u Savjetu – ministarske i zamjeničke, SNSD će da popuni uz dogovor sa koalicionim partnerima.

– Naši prijedlozi za ministre u Savjetu ministara BiH su Staša Košarac koji je, možemo reći još od izbornog procesa bio poznat kao prvo ime koje će SNSD da predloži za Ministarstvo spoljne trgovine, i Vojin Mitrović koji je naš prijedlog za ministra transporta i komunikacija – naglasio je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Preuzetu obavezu iz srpske kvote, da o ljudskim pravima brine neko iz reda ostalih, ispuniće Demokratski narodni savez. Prijedlog je bivši bh. diplomata koji je službovao u Belgiji.

– Donijeli smo odluku da to bude Draško Aćimović, doktor ekonomskih nauka sa ogromnim iskustvom u toj oblasti i, naravno, u oblasti međunarodnih odnosa – naglasio je Milan Radović, potpredsjednik DNS-a.

Nepoznanica nema ni u resorima kojim će upravljati hrvatski kandidati. O budžetu će i dalje da brine Vjekoslav Bevanda, a o sektoru pravde Јosip Grubeša.

Novo ime u Savjetu ministara i to u resoru civilnih poslova je Ankica Gudeljević, još jedan diplomata i bivši ambasador BiH u Berlinu, koju je kao HDZ-ov kadar, opozvao član Predsjedništva Željko Komšić.

SDA predvodi grupu bošnjačkih partija kojoj su pripali inostrani poslovi, odbrana i bezbjednost. U resoru diplomatije SDA bi da vidi Biseru Turković, aktuelnog ambasadora u Kataru.

Sifet Podžić iz Demokratske fronte bi mogao biti novi ministar odbrane, dok je, prema pisanju federalnih medija, mjesto ministra bezbjednosti rezervisano za Fahrudina Radončića. No, poučen ranijim iskustvom sa SDA, Radončić kaže da će stranački organi još jednom ozbiljno razmisliti o “ponudi”.

– Ono što je sigurno tačno je da ćemo se sa SDA, SBB i DF u petak naći na nivou lidera i prvih saradnika, gdje će se razgovarati ozbiljnije i o koalciji i o programskim stvarima koje se sada ne spominju. Očekujem da ćemo onda donijeti odluku da li SBB i ja personalno ulazimo u tu priču ili ulazi SBB bez mene ili nikako ne ulazimo – naglasio je Radončić.

Dok čekaju stav SBB-a, u SDA su spremni tek da kažu kako će ta stranka ostati vjerna ranijem dogovoru sa bošnjačkim koalicionim partnerima o ravnomjernoj raspodjeli tri ministarske pozicije i “prisvajanju” četiri zamjeničke.

– Mislim da je to koncept koji je dogovoren i on je već ranije dogovoren. Mislim da će SDA ostati pri tome. Ostaje da se personalna rješenja pronalaze – naglasio je Halid Genjac, generalni sekretar SDA.

Personalna rješenja u srpskom i hrvatskom bloku već poznata i kada je riječ o zamjenicima ministara. Iz srpske kvote u Ministarstvo odbrane predložen je Mirko Okolić iz SNSD-a, u Ministarstvo bezbjednosti – socijalista Vladimir Mijatović, dok je Ujedinjena srpska predložila Sinišu Ilića za zamjenika ministra civilnih poslova.

Ni kod zamjenika ministara, HDZ nije puno mjenjao. Јosip Brkić ostaje na poziciji zamjenika ministra inostranih poslova. Mijo Krešić iz resora bezbjednosti preći će u Ministarstvo odbrane, a Ljiljana Lovrić predložena je za zamjenika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender