24. 11. 2020.
Atentat na dobrotvora Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Atentat na dobrotvora Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Atentat na dobrotvora Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

U trenutku kada režim Mila Đukanovića intenzivira svoje napade na SPC, a samim tim i onaj dIo srpskog naroda koji nije prihvatio novi montenegrinski identitet i članstvo slobodarske Crne Gore u NATO paktu, u Beogradu je u utorak u večernjim časovima pokušan atentat na crnogorskog biznismena Miodraga Daku Davidovića, koji je ljudima u Crnoj Gori poznat kao veliki dobrotvor SPC i srpskog naroda u toj zemlji, a u poslijednje vreme i snažni protivnik Đukanovićevog režima.

Кo je Miodrag Daka Davidović?

Miodrag Daka Davidović javnosti je poznat kao vlasnik nikšićke kompanije „Neksan“, osnovane sada davne 1992. godine, kao i više hotelijerskih i turističkih objekata na crnogorskom primorju, pri čemu je prije otiskivanja u vode privatnog biznisa obavljao funkciju direktora u Željezari Nikšić. Njagovo ime se u više navrata spominjalo u vezi privatizacije nikšićke železare, a u crnogorskim medijima se u poslijednje vrijeme uglavnom označavao kao jedan od finansijera crnogorske prosrpske opozicione koalicije „Demokratski front“, pri čemu ga je režim u Podgorici optužio i da je u oktobru 2016. godine finansirao ono što mediji pod kontrolom crnogorskih vlasti nazivaju „državnim udarom“, a što predstavlja očiglednu fabrikaciju Đukanovića i njegovih saradnika. Međutim, ljudima u Crnoj Gori, Davidović je poznatiji kao veliki dobrotvor SPC, te ktitor i darodavac mnogobrojnih crkava u manastira, zbog čega je u više navrata i odlikovan nekim od najznačajnijih priznanja SPC. Značajno je naglasiti da se protiv Davidovića trenutno ne vodi nijedan krivični postupak, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori.

Skoro je nevjerovatna „slučajnost“ da se Davidović nalazio baš u društvu sa jednim od najznačajnijih i najuglednijih predvodnika srpskog naroda u Crnoj Gori vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem kada je u stilu specijalnih operacija koje možemo vidjeti samo u filmovima iz snajperske puške pucano na njega sa očiglenim ciljem da se Davidović likvidira.

Pomenuti atentat na Davidovića otvara nekoliko značajnih pitanja, na koja će neko morati da odgovori i to u najskorijem periodu: Na prvom mjestu, ko je mogao da plati i organizuje ovako ambicioznu akciju, i u čijem je interesu bilo da se Davidović ukloni. Tim povodom, sve sumnje prvenstveno ukazuju na Đukanovićev režim, koji posjeduje značajna finansijska sredstva iz mafijaških poslova, po kojima je postao poznat u Evropi a i šire, dok se u dobro informisanim krugovima odavno spekuliše da su sve likvidacije, koje su obavljene na sličan način u Beogradu 90-tih i kasnije, osmišljene u Podgorici, sprovedene po direktnom Đukanovićevom nalogu, a uz pomoć i logističku podršku crnogorskih bezbjednosnih službi.

Drugo pitanje je ko je naredio tzv „medijsku pripremu“ atentata, odnosno blaćenje Miodraga Davidovića u crnogorskim sredstvima informisanja, koje je za cilj imalo kriminalizaciju imena crnogorskog biznismena. Po sličnom modelu je i svojevremeno pokojni srpski premijer Zoran Đinđić dovođen u vezu sa kriminalnim klanovima, da bi ubrzo nastradao takođe od metka upućenog iz snajperske puške. Postavlja se pitanje da li politička pozadina atentata na Davidovića potiče iz iste kuhinje, kao i ona u slučaju srpskog premijera.


Кarakterističan je i trenutak koji je odabran za ovakav kriminalan čin u sred prestonice Srbije. Naime, za 21. decembar je u Nikšiću, grada iz koga potiče Davidović, zakazan veliki crkveno-narodni sabor, na kome se očekuje dolazak velikog broja građana, koji žele da izraze protest zbog novih aktivnosti crnogorskog režima usmjerenih protiv SPC, prije svega usvajanja prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je napisan kako bi se otela imovina SPC, a dugoročno srpski narod u Crnoj Gori odvojio od svoje matice, svoje crkve.

Režimski internet portal objavio da je Davidović ubijen

Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je opskurni internet portal „Standard.me“, koji se dovodi u vezu sa crnogorskom obavještajnom službom ANB, u vrlo kratkom roku nakon samog događaja objavio vijest da je Davidović ubijen u Beogradu, nakon čega je navedenu vijest ubrzo povukao uz izvinjenje.

Postavlja se pitanje da li je režimski internet sajt unaprijed znao za atentat i očekivao rezultat do kojeg na svu sreću nije došlo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender