05. 03. 2021.
Na Sarajevski aerodrom sletio avion s bh. ISIL-ovcima

Na Sarajevski aerodrom sletio avion s bh. ISIL-ovcima

Na Sarajevski aerodrom sletio avion s bh. ISIL-ovcima

Sedam ratnika terorističke organizacije ISIL deportovani su iz Sirije u BiH. Odmah po slijetanju na Međunarodni aerodrom u Sarajevu uhapsili su ih pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Kako saznajemo, dvojica će na ispitivanje u SIPA-u, dok će ostali biti predati Sudu BiH. Uz izuzetno jake mjere obezbjeđenja, Sudska policija BiH preuzela je šest žena, 12 djece uzrasta od jedne do pet godina, koja su u teškim uslovima bila zarobljena u kampovima i zatvorima u Siriji i Iraku. 

Sve osobe biće predate u nadležnost Tužilaštva BiH. ATV je prva objavila imena grupe pripadnika terorističke organizacije, čija je deportacija zbog nepredviđenih okolnosti u Siriji odgađana. 

Najzvučnije je ime 35-godišnjeg Jasmina Keserovića, široj javnosti poznatog po snimku u kojem otvoreno poziva na ubijanje Hrišćana. 

Međutim, o Emiru Markoti, koji se krije pod lažnim identitetom, kako ATV saznaje, policijske strukture nemaju detalja. Među deportovanim bh. državljanima su i oni za kojima je Interpol raspisao potjernice, što praktično znači da im je automatski određen pritvor. 

Slijedi im izjašnjavanje pred Sudom BiH. Žene i djeca biće izolovani, jer navodno ima bolesne i neuhranjene djece koja nikada nisu vakcinisana. Trebalo bi da budu smješteni u azilantski centar u Delijašu, odakle će nakon određenog vremena i provjera biti pušteni kući.

Predsjedništvo BiH nakon hitne sjednici 29. novembra objavilo je Zaključak kojim je obavezalo sve nadležne policijske agencije da obezbijede uslove za prihvat ukupno 24 osobe sa stranih ratišta. 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender