23. 11. 2020.
Finska političarka: Nad Srbima izvršen genocid

Finska političarka: Nad Srbima izvršen genocid

Finska političarka: Nad Srbima izvršen genocid

Nad Srbima je tokom prošlog vijeka izvršen genocid, a lažne optužbe da su činili zločine u vrijeme raspada Jugoslavije dio su kampanje velikih sila da bi opravdale osvajačke ciljeve, izjavila je nekadašnji funkcioner finskih socijademokrata Pirko Turpeinen.

Turpeinenova, koja je ugledni psihijatar, bila je poslanik u finskom parlamentu, kao i stručni saradnik u Komisiji za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava Savjeta Evrope.

U javnosti je postala poznata po podršci generalu Ratku Mladiću, o čemu je napisala i knjigu, a završava novu studiju u kojoj se bavi nizom događaja koji su obilježili raspad SFRJ.

Među njima je slučaj “Račak”, koji je prije dvije decenije bio povod za agresiju NATO-a na Srbiju.

Turpeinenova je za portal “Vesti onlajn” rekla da je slučaj “Račak” bila samo jedna u nizu provokacija Srba.

“Zato će moja sljedeća knjiga biti istorija Holokausta i genocida nad Srbima, kako tokom Drugog svjetskog rata, tako i u vrijeme ratova devedesetih i NATO okupacije Kosova”, istakla je ona.

Turpeinenova kaže da je na poziv tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića da pošalju stručni tim koji bi utvrdio okolnosti stradanja pojedinaca u Račku, finsko Ministarstvo spoljnih poslova iz nekog razloga imenovalo Helenu Rantu, a ne, recimo, profesora Anti Pentila, vrsnog medicinskog forenzičara.

“Problem je što Ranta nije bila kompetentna da utvrdi činjenice. Njena odgovornost je u stvari bila da prouči autopsijske izvještaje koje su sačinili patolozi, ali ni to nije uradila. Umjesto toga, ona je rekla ono što joj je instruisano da kaže od finskog i njemačkog Ministarstva spoljnih poslova. Ono što je ona izgovorila nema blage veze sa istinom”, istakla je Turpeinenova i napomenula da je Ranta u stvari zubarka.

I pored činjenice da su rezultati obdukcije bili sakriveni, navela je ona, dvije godine kasnije, stručnjaci, među kojima je profesor Pentila, imali su priliku da prouče tu dokumentaciju i objave nalaze u naučnom žurnalu.

“Riječ je o žurnalu mojih kolega, stručnjaka forenzičke medicine. Pokazalo se da su Ranta i njene kolege izdali istinu”, dodala je Turpeinenova.

Na pitanje do kog zaključka je došla istražujući ovaj slučaj, ona je odgovarila da medicinske činjenice i podaci o policijskoj akciji u pokušaju da izbaci teroriste iz sela nikada nisu bili skrivani, već transparentni.

“Uostalom, u to su mogle da se uvjere brojne TV ekipe, posmatrači OEBS-a… Svi su bili prisutni tako što ih je upravo srpska policija pozvala da se svojim očima uvjere u ono što se odigralo u Račku, 15. januara 1999. godine”, rekla je Turpeinenova.

Ona je podsjetila i da su SAD i Njemačka, zajedno sa drugim zemljama NATO-a, planirale okupaciju cijele Jugoslavije.

“To nedvosmisleno pokazuje i Aneks B Sporazuma iz Rambujea…Podsjetiću da su zemlje, članice NATO-a, prethodno ekonomskim sankcijama već ucjenjivale Jugoslaviju i te ucjene su trajale od 1992. godine. Međutim, zemlja je opstajala. Zato države NATO-a nisu više vidjele alternativu svom planu, osim da fizički osvoje prostor bombardovanjem. SAD su htjele da naprave vojnu bazu na Kosovu i to su i uradile”, ističe ona.

Prema njenim riječima, propaganda dominira zapadnim zemljama.

“Ima puno naučnih dokaza i knjiga koje prenose istinu, međutim, preovladava propaganda medija NATO-a, koja je već stigla i u filmsku industriju, literaturu i sport. Srbima je potrebno da se čuje njihova strana, kroz filmove poput onog o Jasenovcu ili nastupa uglednih ličnosti, kao što je nobelovac Peter Handke”, smatra Turpeinenova. 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender