24. 11. 2020.
Tegeltija i ministri konačno u foteljama

Tegeltija i ministri konačno u foteljama

Tegeltija i ministri konačno u foteljama

Više od 14 mjeseci nakon izbora na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH trebalo bi da bude potvrđen izbor novog Savjeta ministara BiH.

Ovo je prvi put otkako se bira Savjet ministra da će biti izabran u krnjem sazivu, jer SIPA još nije završila provjeru za kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađena Božovića iz DNS-a, te dodatne provjere za zamjenika ministra bezbjednosti Vladimira Mijatovića iz Socijalističke partije,  kojem je sporna diploma iz prijeratnog perioda.

Nije isključeno da SIPA tokom današnjeg dana dostavi rezultate provjere za Božovića i da se i o njegovom izboru izjasne Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara i Predstavnički dom.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je izbor Savjeta ministara BiH završen posao i da je ostalo samo da se to tehnički sprovede. Dodik je kazao da većina za izbor Savjeta ministara u Predstavničkom domu uopšte nije sporna i da će se manifestovati u trenutku glasanja.

Zamjenik šefa Kluba SNSD-a Snježana Novaković-Bursać rekla je za “Glas Srpske” da očekuje odluku o potvrđivanju sastava Savjeta ministara, koji će moći da preuzme ovlašćenja i zadatke od prethodnog, “iako u nepotpunom sastavu”. Dodala je da će predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara Staša Košarac, koji je i kandidat za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, samo otvoriti sjednicu komisije i da će predsjedavanje prepustiti jednom od svojih zamjenika.

Predsjedavajući Doma naroda i lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će danas biti imenovan novi Savjet ministara, kompletan ili umanjen za jednog ministra, što, kako je ocijenio, neće biti veliki problem.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je za “Glas Srpske” da je jasno da postoji većina za izglasavanje Savjeta ministara BiH.

– Za razliku od prethodnih saziva, od ovog nemam nekih pretjerano velikih očekivanja, jer programski skoro ništa konkretno nismo čuli, osim štetne namjere da se poveća PDV i nekih ideja predsjedavajućeg Zorana Tegeltije koje nisu u nadležnosti Savjeta ministara, već vlada RS i FBiH, a tiču se direktnih poreza, javnih preduzeća i poljoprivrede. To direktno zadire u ustavne nadležnosti Republike Srpske – kazao je Borenović.

Žurba razlog za krnji sastav

Dugogodišnji parlamentarac Momčilo Novaković smatra da se sa izborom novog Savjeta ministara BiH požurilo kako bi Program reformi bio upućen u Brisel prije Nove godine.

– Što se tiče Savjeta ministara BiH, moglo se sačekati još koji dan da budu izvršene sve provjere, ali potrebno je Program reformi poslati u Brisel prije Nove godine, a to ne može prije nego što bude potvrđen Savjet ministara BiH. Stoga se došlo u situaciju da se prvi put imenuje Savjet ministara u krnjem sastavu – rekao je Novaković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender