24. 06. 2021.
Vulin: Ostajemo neutralni, pa makar bili posljednji koji nisu u NATO-u

Vulin: Ostajemo neutralni, pa makar bili posljednji koji nisu u NATO-u

Vulin: Očuvanje Srpske – prioritet spoljne politike

Prijedlogom strategije nacionalne bezbjednosti Srbije utvrđena je obaveza očuvanja i zaštite srpskog naroda gdje god da živi, a Republika Srpska i njeno očuvanje postavljeno je kao prioritet spoljne politike, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je u Skupštini Srbije rekao da je ovo najveći strateški dokument u kome su prvi put utvrđeni nacionalni interes i osnove sistema nacionalne bezbjednosti.

On je, obrazlažući poslanicima set zakona iz oblasti odbrane, naveo da je u prijedlogu strategije istaknuto da za Srbiju nije prihvatljivo protivpravno proglašenje nezavisnosti Kosova, prenijeli su beogradski mediji.

Vulin je rekao da je tim dokumentom potvrđeno čvrsto opredjeljenje Srbije za politiku vojne neutralnosti, a da se prvi put, osim saradnje sa NATO-om kroz Partnerstvo za mir, pominje i saradnja sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbjednosti.

On je, govoreći o prijedlogu odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama, pojasnio da se tim dokumentom propisuje da pripadnici vojske po povratku u zemlju poslije mirovnih operacija moraju još tri puta više vremena da rade u Vojsci Srbije.

Vulin je naveo da se pripadnici Vojske Srbije trenutno nalaze u devet mirovnih misija, od kojih je pet pod mandatom UN, a četiri pod komandom EU.

Pred poslanicima su i izmjene i dopune Zakona o Vojsci Srbije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender