26. 11. 2020.
Vozači u BiH vjerni starim navikama: Uvezeno svega 14 električnih automobila

Vozači u BiH vjerni starim navikama: Uvezeno svega 14 električnih automobila

Vozači u BiH vjerni starim navikama: Uvezeno svega 14 električnih automobila

BiH i dalje ne stimuliše kupovinu električnih automobila, što je, osim visokih cijena, osnovni razlog zbog kojeg je na domaće tržište za 11 mjeseci ove godine stiglo svega 14 četvorotočkaša na električni pogon.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u 2017. godini uvezeno je deset električnih automobila, a lani svega sedam. Među električnim četvorotočkašima koji su uvezeni ove godine najskuplji je “jaguar” uvezen iz Velike Britanije, za koji je iskeširano više od 147.000 maraka. Osim toga, BiH je iz SAD uvezla i tri modela automobila “tesla”, a svaki od njih plaćen je nešto više od 100.000 maraka. U BiH je ove godine stiglo i šest “Folksvagenovih” četvorotočkaša na električni pogon, koji su uvezeni iz Slovačke. Vrijednost svakog od tih automobila je 33.881 KM.

Predsjednik Udruženja ovlašćenih zastupnika i trgovaca električnim automobilima pri Privrednoj komori FBiH Haris Muratović kaže za “Glas Srpske” da uprkos tome što je uvezeno duplo više električnih automobila nego tokom cijele prošle godine, to nije ni izbliza dovoljno ukoliko se uporedimo sa zemljama okruženja.

– U zemljama u regionu već sada je nekoliko hiljada vozila na električni pogon. Osim visokih cijena tih automobila, koje onemogućavaju masovniju kupovinu kod nas, nedostatak stimulacija prilikom registracije tih vozila je takođe razlog što se ne uvozi više – rekao je Muratović.

Pojasnio je da Hrvatska građanima vraća oko 20 odsto PDV-a prilikom kupovine električnih automobila, dok Slovenija daje od 5.000 do 8.500 evra subvencije prilikom registracije tih automobila.

– Bez stimulisanja kupovine električnih automobila kod nas neće biti ni masovnije potražnje – naglasio je Muratović.

Dodao je da je u BiH potreban i razvoj infrastrukture električnih punjača, kojih trenutno ima nešto više od 60 širom zemlje. Muratović ističe da je, prema njegovim saznanjima u Banjaluci, koja je među prvim gradovima u BiH postavila javne punionice, trenutno oko 14 tih punjača, u Sarajevu je 15, a postavljeni su i u Laktašima, Prnjavoru, Bijeljini, Doboju i drugim lokalnim zajednicama.

– Zalažemo se za izmjene pravilnika u oba entiteta, u kojima bi pisalo da su punionice električnih automobila jednostavne građevine, što bi značilo da za njihovu izgradnju nisu potrebne građevinske dozvole, već samo obezbjeđenje lokacijskih uslova i urbanističke saglasnosti – istakao je Muratović i dodao da je u toku izrada nacrta propisa koji će to omogućiti te da je Srpska odmakla korak dalje od FBiH.

Carine

Haris Muratović je istakao da je inicijativa o ukidanju carina na uvoz električnih vozila “zarobljena” u ladicama institucija, jer je vlast na nivou BiH bila blokirana godinu dana.

– Čekamo da se Ministarstvo finansija BiH izjasni o prijedlogu da carine na uvoz električnih automobila, koje trenutno iznose pet odsto, budu potpuno ukinute – rekao je Muratović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender