27. 11. 2020.
“Danas se ljutimo, a sutra ćemo im možda biti zahvalni”

“Danas se ljutimo, a sutra ćemo im možda biti zahvalni”

“Danas se ljutimo, a sutra ćemo im možda biti zahvalni”

Skupština srpskog naroda BiH proglasila je 9. januara 1992. godine u Sarajevu Republiku srpskog naroda BiH, koja će kasnije biti preimenovana u Republiku Srpsku, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije.

Prema usvojenoj deklaraciji o proglašenju, Republika srpskog naroda BiH nalazila se u sastavu savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica. “Ona obuhvata područja srpskih autonomnih regija i oblasti i drugih etničkih cjelina u BiH, uključujući i područja na kojima je srpski narod ostao u manjini zbog genocida koji je nad njim izvršen u toku drugog svjetskog rata”, navodi se u Tanjugovoj vijesti, koju prenosi banjalučki “Glas” 10. januara 1992. godine.

“Glas” piše da će se sjedište Republike nalaziti u Sarajevu, a do donošenja njenog ustava na području Republike važiće savezni zakoni i republički, koje van snage nije stavila Srpska skupština. “Skupština će, takođe, do donošenja ustava preuzeti funkciju državnih organa Republike srpskog naroda”, piše list.

U nastavku, “Glas” prenosi i dijelove diskusija koje su vođene u Srpskoj skupštini uoči usvajanja deklaracije.

Biljana Plavšić je rekla da je BiH danas pod jednom vlašću i jednog čovjeka, aludirajući na Aliju Izetbegovića, kome je zamjerila da zastupa interes samo muslimanskog naroda i njegovih ekstremista za stvaranje islamske BiH. Poslanik Jovo Tintor je ustvrdio da Izetbegović sa politikom SDA vrši “gori genocid nad srpskim narodom nego što je to činio Broz”

Predsjednik SDS-a BiH Radovan Karadžić je, između ostalog, istakao da koalicione stranke u BiH SDA i HDZ nastoje da poruše jedinstveno i jugoslovensko u BiH, navodeći da se “čak Jugoslavija više ne pominje”.

“Mi se danas ljutimo na njih što su nas odgurnuli, a možda ćemo im sutra biti zahvalni”, rekao je Karadžić, koji je ponudio muslimanskom i hrvatskom narodu da se i on jasno organizuje na ovim prostorima i onda se povede dijalog o mogućnosti zajedničkog življenja, prenosi “Glas”.

STVORENA PRIJE RATNIH SUKOBA

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH. Prethodno, 9. i 10. novembra 1991. godine održan je referendum Srba u BiH na kome je ogromnom većinom odlučeno da Srbi ostaju u zajedničkoj državi Jugoslaviji.

Muslimanski i hrvatski političari u BiH nisu se obazirali na činjenicu da krše tadašnji ustav i Jugoslavije i SR BiH, i krenuli su u secesiju, koja će biti potvrđena na nelegalnom referendumu krajem februara i početkom marta 1992. godine, bez srpskog učešća.

Nezavisnost BiH je proglašena 1. marta 1992, a međunarodna priznanja koja su uslijedila ozvaničila su početak krvavog građanskog rata u ovoj zemlji.

Republika Srpska je nastala odlukom parlamenta srpskog naroda u BiH, koji će prerasti kasnije u Narodnu skupštinu Republike Srpske. Republika Srpska danas je najfunkcionalniji i politički najstabilniji dio dejtonske BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender