10. 07. 2020.
Šta se dogodilo sa porodičnim ručkom?

Šta se dogodilo sa porodičnim ručkom?

Šta se dogodilo sa porodičnim ručkom?

Sjećate li se mirisa tople supe, punjenih paprika i hleba? Kad oko podneva cijela kuća zamiriše? Pa negdje malo kasnije oko dva ili tri, kako je koja porodica navikla, počnu zveckati kašike, viljuške i noževi. To majka postavlja sto za ručak.

Šta se dogodilo sa porodičnim ručkom? Kad ste posljednji put sjeli da jedete zajedno svi u kući? Ako vam toliko vremena treba da razmislite, onda je previše prošlo.

Gdje je nestao porodični ručak?

Mnoge današnje domaćice pokušavaju da vrate taj osjećaj iz svog djetinjstva kada bi sve stalo da porodica ruča. U eri Interneta, bez prelistavanja starih sveščica sa maminim ili bakinim receptima, dovoljno je uzeti varjaču u ruke, pritisnuti jedno dugme na modernom displeju i šerpa i Bosch ugradna ploča  same stvaraju magiju. Miris bi trebalo da dovede cijelu porodicu u kuhinju, zar ne? Ali porodica nije kod kuće.

U većini savremenih porodica  je zajednički ručak, kada svi ukućani dijele obrok za jednim stolom,  jednostavno nestao. Zbog života pretrpanih obavezama, poslom, školom, domaćim zadacima, dodatnim aktivnostima, nema dovoljno vremena za zajedničko jelo. Veoma je teško uklopiti sve te obaveze i pronaći trenutak kada svi mogu biti tu.

Zašto je porodični ručak važan?

Uprkos savremenom stilu života, porodični ručak treba smatrati dijelom naših dnevnih potreba. Neka istraživanja su pokazala da porodice koje podijele bar jedan obrok dnevno, bio to doručak, ručak ili večera, imaju mnogo koristi od ove navike.

Porodični obroci su hranljiviji

Nije šala! Nauka potvrdila da je zaista tako! Istraživači sa Harvarda su otkrili da je dvostruko vjerovatnije da će porodice koje jedu zajedno pojesti svoju porciju povrća i voća, nego što je to slučaj sa onima koji ne sjede za istim stolom. Takođe, djeca koja jedu sa porodicom obično jedu širi izbor hrane i postaju manje izbirljiva.

Porodični ručak je simbol zajedništva

Porodični ručak pruža mogućnost članovima porodice da se okupe, jačaju veze i grade bolje odnose. Upravo za stolom gradimo osjećaj pripadnosti i sigurnosti koji dalje vodi boljem samopoštovanju. Nigdje kao za porodičnom trpezom nismo tako otvoreni jedni prema drugima.

Ujedno, ovo je idealna prilika za roditelje da budu uzor svojoj djeci. Oni mogu dati primjer kako se zdravo hraniti i pristojno ponašati za stolom. Ovdje počinje vaspitanje.

Porodični ručak kao svojevrsno vaspitanje

Porodica je najmanja jedinica društva i upravo za stolom, gdje se grade zdrave navike i odnosi, roditelji mogu uticati na svoju djecu, na njihovo ponašanje van doma. Psiholozi tvrde da u porodicama koje neguju tradiciju i naviku zajedničkih porodičnih obroka, djeca imaju nižu šansu da se uključe u rizična ponašanja poput upotrebe droga i nasilja. Razgovori o svakodnevnim dešavanjima na poslu, u školi, sa prijateljima mogu pomoći djetetu da se izbori sa eventualnim problemima ili nekim novim situacijama.

Praktična strana porodičnog ručka ogleda se i u tome što on pomaže u spriječavanju gojaznosti. Kada jedu zajedno, ljudi i djeca jedu sporije i manje, a više razgovaraju.

Vratimo porodični ručak na sto

Ukoliko se i vi borite da vratite porodični ručak za sto, predlažemo vam nekoliko korisnih savjeta. Najprije, postavite porodični ručak za prioritet u vašem domaćinstvu. Fokusirajte se na to da okupite porodicu, a ne na samu pripremu nekog složenog jela.

Počnite s malim koracima. Povećajte broj porodičnih obroka za jedan obrok nedeljno. Nemojte jesti sami i ne čekajte da se ukaže prilika za zajednički obrok. Stvorite priliku.

Planirajte jelovnik za sedmicu i napravite listu namirnica kao porodica. Dakle, svi učestvujte u pravljenju ovog plana, zajedno idite u nabavku.

Ne bojte se da uključite i djecu. Neka pomognu u pripremi hrane ili postavljanju stola.

Ukoliko radite kao porodica u pripremi, zajedno ručate, onda svi očistite sto i operite suđe nakon  ručka. Sve ove aktivnosti pojačaće osjećaj zajedništva u porodici.

Veoma važna napomjena: isključite televizor i sklonite mobilne telefone sa stola!

Vrijedi pokušati, jer više porodičnih obroka znači više zajedničkog vremena, više ljubavi i bliskosti. Tome porodice  služe, zar ne?

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender