12. 07. 2020.
Ustavni sud: Gej parovi u Hrvatskoj mogu da usvajaju decu

Ustavni sud: Gej parovi u Hrvatskoj mogu da usvajaju decu

Ustavni sud: Gej parovi u Hrvatskoj mogu da usvajaju decu

Prema danas objavljenoj odluci hrvatskog Ustavnog suda u toj državi će ubuduće i gej parovi moći da usvajaju djecu.

Takav zaključak Ustavni sud je donio razmatrajući predloge za ocjenom ustavnosti tri člana Zakona o usvajanju, za koje je niz stranaka, udruženja i pojedinaca tvrdilo da se njime diskriminišu partneri istog pola.

Kako je prenijela zagrebačka N1 tv. Ustavni sud nije ukinio osporene članove pomenutog Zakona, ali je istakao da su “sudovi i druga nadležna tijela koja u rešavanju pojedinačnih slučajeva neposredno odlučuju o pravima i obvezama građana dužni da tumače i primjenjuju zakone u skladu s njihovim smislom i legitimnom svrhom i da odluke donose na osnovu Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih izvora prava”.

“U konkretnom slučaju to znači da su osporene zakonske odredbe dužni da tumače i primjenjuju na način koji će svim osobama pod jednakim uslovima omogućiti usvajanje, nezavisno od toga živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”, zaključio je Ustavni sud.

Ukidanje tri sporna članka Zakona o udomiteljstvu, uz niz lijevih stranaka i udruga, zatražili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb sredinom januara ponovo odbacio zahtjev za usvajanje, zanemarivši tako stav Upravnog suda iznesen u obavezujućoj presudi iz decembra prošle godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender