11. 07. 2020.
CIA sakrila izvještaj o masakru nad više od 1.000 Srba oko Srebrenice

CIA sakrila izvještaj o masakru nad više od 1.000 Srba oko Srebrenice

CIA otkrila dokumente o saradnji sa Vaseljenskom patrijaršijom

Američka Centralna obavještajna služba (CIA) objavila je dio dokumenata o vezama vaseljenskog patrijarha Atinagore sa specijalnim službama, prenosi portal Sputnjik pozivajući se na društvo pravoslavne hrišćanske istorije “Ortodoks histori”.

U saopštenju se navodi da odavno nije tajna da je postavljanje Atinagore na mjesto vaseljenskog patrijarha bilo organizovano ili barem održano uz pomoć Vlade SAD.

“Teško je pisati o tome kao o istoriji, jer se ‘tempirana bomba’ u ovakvim stvarima drži u tajnosti. Međutim, ponekad nešto procuri”, navodi se u saopštenju.

To društvo poziva se na otkrivene dokumente CIA, koji su posvećeni situaciji u Grčkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, a u službenoj bilješci obavještajnog agenta navodi se da je vaseljenski patrijarh rado ručao sa njim.

Kako se navodi, Atinagora je za vreme ručka navodno rekao da bi američka obavještajna služba mogla da računa na njegove usluge, a potom se navodi da je 1942. godine grčki arhiepiskop htio da se pridruži američkoj vojsci, ali mu nisu dozvolili.

Nekoliko nedjelja kasnije američki agent je napisao Atinagori pismo u kojem mu je zahvalio za saradnju grčke arhiepiskopije sa specijalnim službama SAD.

Atinagora je izabran za vaseljenskog patrijarha 1948. godine, a prije toga, od 1930. godine bio je arhiepiskop Sjeverne i Južne Amerike.

Autori članka tvrde da je narednih godina arhiepiskop Atinagora bio dragocjeni izvor za američku obavještajnu službu, a društvo sugeriše da su sa CIA sarađivali i albanski episkop Fan Noli i srpski episkop Dionisije Milivojević.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender