13. 08. 2020.
Vodič za kupovinu u inostranstvu – gdje, kad i koliko

Vodič za kupovinu u inostranstvu – gdje, kad i koliko

Vodič za kupovinu u inostranstvu – gdje, kad i koliko

Odlazak u inostranstvo je uvijek dobar povod da nešto i kupimo, ne samo kada su u pitanju suveniri po kojima ćemo pamtiti odmor, već i sitni znakovi pažnje za porodicu i prijatelje.

U nastavku teksta, preporučićemo vam neke od najboljih destinacija na kojima možete spojiti lijepo i korisno – gradove koje uz obilazak velikih kulturnih i istorijskih zamenitosti možete iskoristiti i za najbolje šoping iskustvo!

Prije svakog odlaska u kupovinu – povedite računa o zakonskim regulativama o prenosu robe!

Ne dopustite da se kupovina pretvori u šverc

Sigurno nije prijatno kada vam na granici otvaraju gepek, kofere ili izraze sumnju da švercujete hranu i stvari. Međutim, naš vam je savjet da za sve što ste kupili sačuvate račun, kao i da vodite računa o količini i namjeni stvari koje kupujete.

Informišite se na vrijeme o tome šta se sme preneti preko granice, kako ne biste dožvjeli neprijatnost plaćanja visokih carnina, kazni ili pretrpjeli oduzimanje robe.

Kultna scena na granici iz filma “Bolji Život” nije toliko smiješna kada se Vi u njoj nađete!

Međutim, ukoliko kupujete za sopstvene potrebe ili idete u kupovinu kako biste povoljnije prošli sa cijenama – predstavljamo vam gradove u kojima vam neće biti žao da potrošite koju paru više.

1. Istanbul – raj za kupovinu i cjenkanje

Iako je Turska veoma dobro povezana gradskim saobraćajem sa svim dijelovima zemlje, i zapravo nije ni bitno da li ste se na šoping nameračili tokom ljetnjeg odmora ili ste namjenski pošli zbog njega – do različitih gradova i regija možete stići relativno kratko i izuzetno povoljno – vozom ili autobusom (dolmušem, naravno).

Međutim, veoma popularna destinacija za kupovinu u Evropi jeste Istanbul, i to sa obje svoje strane, evropske i azijske. Cijene su vrlo povoljne, cjenkanje je neizostavnan način kupovine, a raspon cijena i kvaliteta robe nigde nije toliko šarenolik kao u Istanbulu.

Šetališta su namijenjena poznatim brendovima.

Krenuvši od glavnog gradskog trga, Taksima, počinju se nizati prodavnice brendova na koje smo navikli i u našoj zemlji, Međutim, garderoba, obuća i aksesoari u tamošnjoj Zari, LC Waikiki ili Coton-u su i do 30% jeftiniji nego kod nas.

Ne propustite da se oprobate u cjenkanju na Kapaliju!

Na Taksim se spontano nadovezuje još jedan trg, Kapali, sa istoimenim naseljem (čaršijom) u kojoj nije isključeno da naletite i na pokojeg “preduzetnika” iz naše zemlje, kako kupuje majice i farmerke za svoje butike.

Oprezno sa kupovinom “na veliko” u naseljima poznatim po tome

Vrlo slikovita, mala naselja Laleli, Aksaraj, Osmanbei i Zeitinbutu poznata su po prodavnicama i buticima koji svoju robu nude na veliko – naravno, uz neizbježno cjenkanje, jer se tako mnogo bolje “prolazi” nego u kupovini na komad, iako postoje radnje koje pristaju da robu prodaju po komadu.

Svako naselje ima posebnu robu koj nudi kupcima, tako za ekskluzivniju garderobu, kvalitetniju obuću i tašne posjetite naselje Osmanbei! Za kupovinu komada od kože ili krzna, tu je ulica Ordu u naselju Zeitinburu, kraj Kapalija.

Tržni centri za svačiji džep

Ukoliko ne želite da rizikujete sa tim da pretjerate u kupovini više komada odjeće, tu su tržni centri. Najpoznatiji su Merter i Olivium; van grada ali je do njih lako doći metroom – imena stanica su obično nazvana baš po tržnom centru.

Mnoge radnje prihvataju samo keš!

Ovi tržni centri funkcionišu po principu outlet-a, cijene za mnoge high street brendove poput Zare, Manga ili De Facto, su izuzetno niske, pa se zato treba naoružati i strpljenjem jer su zbog povoljnih cijena gužve izuzetno velike.

2. Kupovina u komšijskoj Mađarskoj

Veliki procenat našeg stanovništva odlazi put Mađarskih gradova radi šopinga, prije svega bijele tehnike, opreme za bebe, obuće i odjeće, jer, sudeći po njihovim iskustvima, cijene su neuporedivo niže, pa se tokom sezonskog popusta stvari mogu nabaviti po 30 ili 70% nižim cijenama nego kod nas.

Najpopularniji gradovi za obilnu kupovinu kvalitetne obuće, svečane odjeće, bebi kolica, sjedišta i drugog namještaja, kao i namirnica, svakako su Budimpešta i Segedin, a prodavnice kojima ljudi poklanjaju povjerenje su:

  1. Tesko
  2. Koru
  3. Arkad

Aparati i kućna hemija jeftinija do 50%

Ne samo da je tehnologija jeftinija, već se na granici dobija povraćaj PDV-a od 27% ukoliko kupljena roba prelazi vrijednost od 170 evra. Tako, na primjer, ako ste u Mađarsku otišli po telefon ili fotoaparat čija je cijena 1100 evra, potrebno je da od radnika na kasi tražite da vam naprave račun sa zelenim formularom (za povraćaj poreza) koji ćete pokazati cariniku na šalteru.

Na žiro račun koji tom prilikom dostavite, u roku od samo nekoliko dana možete očekivati povraćaj od 250 evra.

3. Kupovina u Austriji – kvalitet za malu naknadu

Još jedna veoma popularna destinacija za šoping našeg naroda jeste Austrija, u kojoj takođe postoji opcija kupovine Tax Free odjeće i obuće, kada za jedan račun koji je veći od 75 evra možete dobiti refundaciju sredstava.

Za tako malu kupovinu se ne isplati da tražite porez nazad, jer se dobija tek nekoliko evra. Međutim, kada su velike kupovine u pitanju, tax free se i te kako isplati.

Najbolje mjesto za kupovinu u Austriji je svakako Beč, sa svojim suburbanim šopingcentrma, među kojima su svakako najpopularniji SCS (Shopping City Süd) i Pandorf, kao jedina mjesta u okolini u kojima se nalazi ogromna prodavnica popularne marke Primark.

Budući da svaka zemlja ima svoja pravila, prije svakog šopinga neophodno je raspitati se kako sistem robne razmene u određenoj državi funkcioniše, na koji način novac od poreza možete dobiti nazad. Kupujete pametno, kako bi vam destinacija koju posjećujete ostala uvijek u lijepom sjećanju, bez stresa na carini!

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender