10. 07. 2020.
Tojota očekuje pad profita od 80 odsto u 2020.

Tojota očekuje pad profita od 80 odsto u 2020.

Tojota očekuje pad profita od 80 odsto u 2020.

Kompanija Tojota Motor saopštila je danas da očekuje pad profita za 80 procenata, na najniži nivo u devet godina, zbog pandemije virusa korona koji je pokosio globalnu tražnju za vozilima.

“Virus korona nam je nanio veći udarac nego globalna finansijska kriza 2008. godine. Predviđamo veliki pad obima prodaje, ali uprkos tome očekujemo da će finansijski rezultat biti pozitivan i nadamo se da ćemo postati lider ekonomskog oporavka zemlje”, rekao je predsjednik Tojote Akio Tojoda na brifingu za medije.

Tojota predviđa operativnu zaradu od 500 milijardi jena (4,66 milijardi dolara) za fiskalnu godinu do marta 2021. godine, što je za 80 posto manje od 2,44 biliona jena u upravo završenoj poslovnoj godini, prenosi Rojters.

Najveći japanski proizvođač automobila prognozira da će njegova globalna prodaja takođe pasti na devetogodišnji minimum i da će iznositi 8,9 miliona vozila u odnosu na 10,46 miliona u upravo završenoj godini.

U saopštenju se dodaje da kompanija očekuje iduće godine oporavak prodaje do nivoa iz 2019.

Proizvođači automobila širom svijeta počeli su postepeno da obnavljaju rad fabrika nakon obustave proizvodnje zbog ograničenja kretanja uvedenih u velikom broju zemalja radi suzbijanja virusa COVID-19, koja su radnike primorala da ostanu u svojim domomvima.

Pored toga, automobilske kompanije se suočavaju sa slabom potražnjom jer su se gubitak radnih mjesta i zabrinutost zbog ekonomskog pada odrazili na slabljenje privatne potrošnje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender