02. 08. 2021.
Neodgovornost pretvorila Gacko u novo žarište

Neodgovornost pretvorila Gacko u novo žarište

Neodgovornost pretvorila Gacko u novo žarište

Virus korona dobija na snazi u istočnoj Hercegovini, a zbog nemara i neodgovornosti osoba pozitivnih na “kovid 19” Gacko je pretvoreno u žarište sa najvećim brojem oboljelih.

Prvi slučaj zaraze virusom korona u toj opštini potvrđen je prije četiri sedmice kod mlađeg muškarca. Ubrzo je virus proširen unutar njegove porodice, a prema riječima prvog čovjeka Gacka Milana Radmilovića svi oboljeli, njih 31, su iz porodičnih klastera.

  • Narod se malo raspustio, misle gotovo je, a u stvari tek počinje. Korzo je opet oživio, mnogo je šetača na ulici, a i pozitivni na virus su izlazili, tako da se virus proširio – rekao je Radmilović.

On je apelovao na građane da smanje izlaske naveče, jer je i po nekoliko stotina šetača bilo na ulicama u to doba.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Krizni štab opštine Gacko donio je odluku da radno vrijeme svih privrednih subjekata, izuzev pekara i apoteka bude ograničeno do 18 časova, a zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na otvorenom.

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja “Dr Savo Bumbić” u Gacku Srđan Kravić rekao je da je Gacko dugo odolijevalo virusu, ali da se zaraza za kratko vrijeme proširila.

  • Prvo su zaražena dva radnika Termoelektrane “Gacko”. Svi zaraženi dolaze iz porodičnih klastera. Osim toga, virus je potvrđen i kod vozača iz Doma zdravlja, zbog čega su testirani i drugi zaposleni. Jedna medicinska sestra je hospitalizovana u Bolnici u Trebinju, iako je test bio negativan, ali je snimak pokazao upalu pluća – rekao je Kravić, dodavši da su građani na početku pandemije mnogo više poštovali mjere.

I stanovnici ove opštine svjesni su da je neodgovornost pojedinaca krivac za pogoršanu epidemiološku situaciju.

Gačanin Miloš Vasiljević kaže za “Glas Srpske” da je virus korona nešto kasnije stigao u istočnu Hercegovinu, pa samim tim i u Gacko, ali da se situacija proteklih nekoliko dana ne smiruje.

  • Ohrabruje to što ipak dobar dio građana i dalje poštuje mjere pa vjerujem da ćemo dobiti ovu bitku. Teško je kontrolisati sve kontakte, s obzirom na svakodnevne potrebe ljudi koji žive u ovako malom mjestu – rekao je Vasiljević i pozvao svoje sugrađane da se pridržavaju mjera da bi virus što prije napustio njihov kraj.

Od ukupno 78 zaraženih u istočnoj Hercegovini, najviše ih je iz Gacka, 31, zatim Trebinja 24, Nevesinja 22 a u Bileći je “kovid 19” potvrđen kod jedne osobe.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender