19. 06. 2021.
Facebook kupuje Giphy za 400 miliona dolara

Facebook kupuje Giphy za 400 miliona dolara

Facebook kupuje Giphy za 400 miliona dolara

Facebook je objavio da kupuje popularnu aplikaciju za pravljenje i dijeljene GIF animacija, Giphy. Cijena po kojoj će ova kompanija biti prodata Facebooku iznosi 400 miliona dolara. Vijest o ovoj akviziciji prvi je objavio “Axios”.

Ogromna biblioteka GIF animacija biće integrisana u Instagram i druge Facebook-ove aplikacije, najavljeno je iz ove kompanije. Giphy je jedna od najvećih baza GIF-ova, a nudi i alate za kreiranje i deljenje ovog sadržaja. Facebook već godinama koristi njihov API za pronalaženje GIF-ova u svojim aplikacijama Instagram, Facebook Messenger i WhatsApp. Prema njihovim izveštajima, oko 50 odsto od ukupnog prometa Giphy-ja dolazi iz ovih aplikacija, a polovina samo sa Instagrama.

Giphy će u novom vlasništvu funkcionisati pod okriljem Instagrama, i sve će ostati isto kao i do sada, bar što se tiče korisnika i onih koji se bave kreiranjem GIF-ova.

Ova zajednica nastaviće da funkcioniše kao da se ništa nije promijenilo. Ono što se mijenja, odnosno ima šanse da se promijeni jesu konkurentske aplikacije i firme koje koriste Giphy u svom radu, a to su Twitter, Pinterest, Slack, Reddit i drugi. Ostaje da se vidi da li će i za njih da se nastavi normalno funkcionisanje, ili će doći do nekih tenzija na ovoj relaciji.

(The Verge)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender