04. 06. 2020.
Konte: Najgori dani pandemije prošli

Konte: Najgori dani pandemije prošli

Konte: Najgori dani pandemije prošli

TRST – Italijanski premijer Đuzepe Konte danas je u donjem domu parlamenta pozvao na “brzi povratak zemlje u normalu”, najavio masovnu upotrebu testova za otkrivanje zaraženih i najavio probni period dobrovoljne primjene mobilne aplikacije za otkrivanje zaraženih.

Konte je članovima donjeg doma podnio izvještaj o rezultatima prve faze popuštanja mjera karnatina i početku druge faze kada je skoro 90 odsto zabrana uvedenih zbog zaraze, ukinuto i pri tom prvo pohvalio napore Italijana u pridržavanju mjera zaštite.

On je zaključio da je “najgori dio pandemije prošao ali je pred Italijom još veći izazov, a to je ponovno pokretanje ekonomskog i proizvodnog motora zemlje”, rekao je Konte.

On je u današnjem intrvjuu denvnom listu “Foglio” naveo da su glavne tačke oporavka Italije nakon pandemije – učiniti Italiju privlačnijim mjestom, provesti reformu sudstva, strukturalno smanjiti poreze i pretvoriti “model Đenova” u “Model Italija”.

Model Đenova podrazumijeva, između ostalog, preraspodjelu bogatstva, prednost velikim javnim radovima i institucionalnu saradnju.

Premijer Konte je skrenuo pažnju da u mnogim projektima opozicione partije mogu da daju važan doprinos počevsi od zakonske regulative do pojednostavljenja sudaskih procesa i cijeloga sistema, odgovarajući tako na optužbe opozicionih partija da ih je isključio iz procesa odlučivanja.

Govoreći o vladinom dokumentu “Novi početak” (skup mjera za rjesavanje problema nastalih panedmijom korona virusa) premijer Konte je istakao da mjere omogućavaju značajne intervencije u nekim ključnim sektorima između ostalog jačanje zdravstvenog sistema ali prije svega investicije u obrazovanje i naučno istraživanje.

Ljudski kapital, istraživanje i inovacije biće temeljne poluge na kojima se zemlja mora potpuno preporoditi, rekao je premijer.

Premijer je uputio apel građanima da poštuju sanitarne mjere, držanje distance i nošenje medicinskih maski, da ne bi upropastili dosadašnje rezultate koje je Italia postigla u borbi protiv pandemije.

Italijanski premijer će se popodne obratiti i članovima senata kojima će takođe podnijeti izvjestaj o rezultatima prve faze popuštanja mjera karnatina i početku druge faze.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender