14. 07. 2020.
Trenutno joj nema ravne na svijetu: Ruska samohodna haubica u akciji

Trenutno joj nema ravne na svijetu: Ruska samohodna haubica u akciji

Trenutno joj nema ravne na svijetu: Ruska samohodna haubica u akciji

Centralni naučnoistraživački institut “Burevesnik” (dio koncerna “Uralvagonzavod”) na specijalnom poligonu u Nižegorodskoj oblasti testira prvu malu seriju perspektivne samohodne haubice “Koalicija-SV” na točkovima, saopštila je pres-služba koncerna.

“Vozila na točkovima imaju brojne prednosti, na primjer, mogu da se koriste na različitim putevima, imaju veliku mobilnost, rastojanje koje može da pređe s jednim rezervoarom, imaju bolje resurse u poređenju sa gusjeničnim vozilima”, izjavio je glavni konstruktor i šef odeljenja “Burevesnika” Vasilij Nabatov.

On je takođe rekao da su prednosti vozila takođe manja težina i mogućnost avio-transporta, kao i da sve te prednosti proširuju opseg i operativnost izvođenja zadataka.

Haubica 2S35 “Koalicija-SV” napravljena je u “Burevesniku”, a prvi put je zvanično predstavljena 9. maja 2015. godine na paradi u Moskvi u čast 70. godišnjice pobijede u Drugom svjetskom ratu. “Koalicija-SV” na točkovima je ruski samohodni top napravljen na bazi vozila KamAZ-6550. Vozilo može da puca u serijama i trenutno mu nema ravnog na svijetu.

Novi artiljerijski sistem je nasljednik sistema “Msta” i namijenjen je uništavanju komandnih punktova, sistema protivvazduhoplovne i protiraketne odbrane, komunikacionih čvorova, artiljerijskih i minobacačkih baterija, oklopnih vozila, uključujući tenkove, protivtenkovskih sredstava, kao i da puca po neprijateljskoj živoj sili.

Pres-služba “Uralvagonzavoda” saopštila je da je planirano da do kraja godine bude završen ciklus testiranja, na osnovu čega će biti donesena odluka o serijskoj proizvodnji vozila.

(Sputnik.news)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender