14. 07. 2020.
Nestoroviću prijeti gubitak licence zbog istupa u javnosti?

Nestoroviću prijeti gubitak licence zbog istupa u javnosti?

Nestoroviću prijeti gubitak licence zbog istupa u javnosti?

Protiv prof. dr Branimira Nestorovića, člana Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, podnesen je zahtjev etičkom odboru Ljekarske komore Srbije (LKS) u kom se navodi da je svojim javnim nastupima narušavao ugled i nanosio štetu ljekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u cjelini.

Inicijator za podnošenje zahtjeva je dr Đorđe Alempijević, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a podržalo ga je još šest kolega i jedna doktorka u penziji.

Etički komitet LKS sljedeće sedmice raspravljaće o zahtjevu grupe članova da se poznati profesor i pulmolog javno osudi zbog izjava koje je davao kao član Kriznog štaba. Ta javna osuda bi, u krajnjem ishodu, značila da bi profesoru Nestoroviću moglo da bude oduzeto pravo na rad.

Sjednicu etičkog odbora zakazuje predsjednik dr Goran Bogdanović. Odbor čini 15 članova koji se biraju na mandat od četiri godine. Zadatak etičkog odbora biće da utvrdi da li postoji materijal da se protiv prof. Nestorovića pokrene postupak pred sudom časti.

U slučaju pokretanja postupka tužioci moraju da dokažu da su Nestorovićeve izjave izazvale štetu. Ukoliko sud presudi u korist tužioca, dr Nestoroviću bi bila uzeta ljekarska licenca, i to dvije godine pred penziju, prenosi “Srpski telegraf”.

Na sve to, profesor Nestorović kaže da potpisnicima zahtjeva najviše smeta što se, kako kaže, ispostavilo da je bio u pravu za sve što je rekao u vezi s koronom.

Navodi i da su se “tu poklopili različiti interesi” i da “tu ima i sujete, ali prije svega politike”, i najavljuje da će potpisnike zahtjeva upućenog LKS, “ako zaista nešto urade”, tužiti redovnom sudu.

“Podnose zahtev sad kad se epidemija završila, kad je sve prošlo i ispostavilo se da sam bio u pravu. Jesam li rekao da će epidemija trajati tri meseca, da virus nije mnogo opasan, da će smrtnost biti mala, da će umreti 250 ljudi. Sad ih, čini mi se, najviše nervira što sam za sve bio u pravu”, kaže prof. Nestorović.

Predsjednik Ljekarske komore Srbije Milan Dinić objasnio je za “Srpski telegraf” da svaki ljekar ima pravo da podnese zahtjev etičkom odboru protiv kolege, ali da on lično ne želi da se izjašnjava o Nestoroviću.

(Sputniknews.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender