26. 09. 2022.
Neobično prijateljstvo mace i medvjeda u sarajevskom ZOO vrtu

Neobično prijateljstvo mace i medvjeda u sarajevskom ZOO vrtu

Neobično prijateljstvo mace i medvjeda u sarajevskom ZOO vrtu

Prijateljstvo mace Maše i medvjedice Sonje iz zoološkog vrta Pionirska dolina u Sarajevu ne poznaje granice.

Posjetioci su obično uplašeni kada ih vide zajedno u kavezu, ali njihovo druženje im ubrzo postane zabavno kada shvate da ne postoji opasnost.

U zoološkom vrtu Pionirska dolina već desetinama godina dom pronalaze brojne životinje koje potiču iz raznih krajeva svijeta, bilo da su rođene u drugim zoološkim vrtovima ili u sarajevskom.

Međutim jedna domaća, rođena u nekoj od obližnjih ulica, koja se doselila sama polako postaje glavna u svakom smislu te riječi. Kao malo crno-bijelo mače pojavila se jednog jutra, prije tri godine, a sada već ima svoju veliku porodicu koja se godišnje proširi i po nekoliko puta.

Kao mala umiljata maca jutrima, prije tri maja, je uposlenike Parka, čija se upravna zgrada nalazi u ovom prostoru pratila na posao, a tokom prve zime postala je i kancelarijska maca.

Kad je izrasla u veliku mačku drugo svoje proljeće provela je u ljetnoj bašti. Tu je dane provodila jedući dio obroka tete Sabine i uveseljavajući najmlađe goste koji su došli s roditeljima u najljepšu sarajevsku zelenu oazu. Onda je počela stvarati i svoju porodicu.

Dok je godišnje na svijet i po dva puta donosila prekrasne mačiće, postala je i hrabra, velika, nestašna i radoznala maca, osobinama i neobičnim prijateljima slična animiranom liku djevojčice Maše iz crtanog filma. Naime njen najbolji drug postao je ogromni mrki medvjed čiji dom se nalazi na istoj lokaciji, a koju je polako osvajala i činila svojom.

“U potrazi za miševima jedan dan posjetila je medino dvorište i tu ostala u igri žmurke sa svojim novim drugom. Medo koji je rođen u zoo vrtu, pa kao i druge životinje rođene na istim mjestima ne bi znao i mogao preživjeti nigdje drugo, prema maci Maši pokazao se vrlo dobronamjeran. Maca od tada gotovo svaki dan odlazi u njegovo dvorište, a prijateljstvo sa svakom novom posjetom postaje sve veće i veće. Vrlo često se zajedno zabavljaju i dok posmatraju uspaničene posjetioce koji uplašeni slikom mace u istom dvorištu s medom trče da nađu uposlenike Pionirske doline. Gledaju ih začuđene i kada dobiju odgovor da je to sasvim uobičajena situacija i da su medo i maca pravi drugari čija igra sakrivanja ispod velikog drvenog panja ili u travi zna trajati satima. Ukoliko maca nekada ne dođe medo zna čekati, jer maca je tada zauzeta novim, majčinskim obavezama”, kazali su iz KJKP Park Sarajevo.

Svoju sada gotovo dvadesetočlanu porodicu maca Maša je smjestila u ekonomskom dvorištu blizu majmunarnika, ali na svoje zabave s medom uvijek odlazi sama, uzvodno uz Koševski potok, u njegov dom. Macin neobični prijatelj ustvari je medvjedica Sonja, koja prijateljstvom najviše nervira svog rođaka Seju.

“Ni nova, mlada medvjedica Aida nije oduševljena macinim posjetama drugarici Sonji, čak ih se i pomalo plaši i pravi se da ju ne primjećuje. Međutim to dvije najbolje drugarice macu Mašu i medvjedicu Sonju uopšte ne zanima, kao ni uplašeni posjetioci koji smatraju čudnim da njih dvije dijele isti prostor. One svojim prijateljstvom dužim od dvije godine prkose svima i uživaju u drugarstvu, neobičnoj ljubavi i zabavama koje vrlo često organiziraju”, rekli su iz zoo vrta.

Pionirska dolina

Neobično prijateljstvo mace Maše i medvjedice Sonje u Pionirskoj doliniOpširnije na https://bit.ly/2z0FwTu

Gepostet von Oslobodjenje am Dienstag, 2. Juni 2020
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender