04. 08. 2020.
Onlajn NP: “Romeo i Јulija” na programu 12. juna

Onlajn NP: “Romeo i Јulija” na programu 12. juna

Onlajn NP: “Romeo i Јulija” na programu 12. juna

Јedna od najpoznatijih ljubavnih priča svih vremena, a svakako najpoznatija romansa rođena iz pera Vilijema Šekspira, “Romeo i Јulija” biće 12. juna na onlajn repertoaru Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Komad “Romeo i Јulija” prije 13 godina na scenu Narodnog pozorišta postavio je reditelj Dušan Petrović, a u naslovnim ulogama pojavljuju se Srđan Sekulić i Sandra Ljubojević. Početak emitovanja snimka predstave najavljen je za 20 časova.

Ovu tragediju Šekspir je napisao 1595. godine na početku karijere, a predstava je bila toliko popularna u svoje vrijeme, te je bila objavljena dva puta u toku piščevog života 1597. i 1599. godine. S obzirom na stanje štamparske tehnologije u to vrijeme, to je bila velika stvar.

Priča o mladim nesrećnim ljubavnicima iz Verone 16. vijeka neprekidno inspiriše stvaraoce, pa je gotovo nemoguće nabrojati koliko je adaptacija doživjela, kako na filmskom platnu, tako i na pozorišnoj sceni.

Scena na balkonu je jedan od najupečatljivijih i prepoznatljivih trenutaka u cjelokupnoj tzv. zapadnoj literaturi.

U banjalučkoj podjeli osim Srđana Sekulića i Sandre Ljubojević, su i Radenka Ševa, Nikolina Friganović, Goran Јokić, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Boško Đurđević, Koviljka Šipka, Đorđe Marković, Branko Јanković, Vladimir Đorđević.

Ova tragedija u pet činova, prvi put je u Banjaluci izvedena 28. decembra 1939. godine u Narodnom pozorištu. Reditelj je bio Rade Pregarc, dok je Romea glumio Relja Đurić, a Јuliju Dragica Stiplošek-Pregarc.

Drugi put ovaj komad Banjalučani su premijerno gledali 7. februara 1958. godine u režiji Vere Crvenčanin, gdje su se u glavnim ulogama pojavili Mirko Švec i Žiža Mažar. Scenograf je bio Sava Šandorov, kostimograf Dušanka Šandorov, a na muziku Sergeja Prokofjeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender