02. 12. 2020.
Na Kopakabani iskopali simbolične grobove za umrle od koronavirusa

Na Kopakabani iskopali simbolične grobove za umrle od koronavirusa

Na Kopakabani iskopali simbolične grobove za umrle od koronavirusa

Deset redova rupa iskopano je u pijesku ispred legendarnog hotela “Kopakabana Palas”. Ispred svake postavljen je crni krst s brazillskom zastavicom.

Volonteri su iskopali 100 grobova na plaži Kopakabani u Rio de Ženeiru u četvrtak kao simboličan podsjetnik na hiljade Brazilaca koji su umrli od koronavirusa, ali i da osude ono što nazivaju “nesposobnošću” vlasti u nošenju s pandemijom, prenosi Hina.

Ovo je protest protiv niza grešaka koje čini savezna vlada u nošenju s humanitarnom krizom u Brazilu”, na Twitteru je rekla nevladina organizacija Rio de Paz, osnovana s ciljem borbe protiv nasilja u gradu.

Vizuelni efekt podsjeća na slike s raznih mjesta u svijetu gdje je koronavirus izazvao ubrzano kopanje svježih grobova – posebno u amazonskom gradu Manausu na sjeveru Brazila.

“Ovdje smo reprodukovali, u simulaciji razglednice iz Rija, ono što vidimo na našim grobljima. Ovdje smo da zahtijevamo promjenu ponašanja predsjednika države, koji mora razumjeti da se naša nacija suočava s najtežim trenutkom u svojoj istoriji. Ova pandemija pogoršala je društvene nepravde i nesposobnost javnih institucija”, AFP-u je rekao Antonio Karlos Kosta, predsjednik NVO Rio de Paza.

Desničarski predsjednik Žair Bolsonaro je umanjivao razmjeru pandemije, nazvavši covid-19 gripom.

Dok se Bolsonaro zalaže za pokretanje ekonomske aktivnosti, virus se nastavlja širiti u zemlji gdje je umrlo gotovo 40 hiljada ljudi, a zaraženo je više od 800 hiljada, u populaciji od 210 miliona.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender