15. 07. 2020.
Njemačka prvi put uvodi karantin za cijeli region

Njemačka prvi put uvodi karantin za cijeli region

Njemačka prvi put uvodi karantin za cijeli region

BERLIN – Vlasti Sjeverne Rajne-Vestfalije odlučile su da u jednom okrugu te njemačke savezne države ponovo budu uvedene mjere izolacije, pošto se virus korona pojavio u jednom pogonu za pakovanje mesa.

Kako navodi BBC, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Armen Lašet izjavio je da će te “preventivne mjere” u okrugu Gitersloh, koji ima oko 360.000 stanovnika, ostati na snazi do 30. juna.

“Uvešćemo izolaciju u čitavom kantonu Gitersloha”, izjavio je novinarima Lašet.

Kako javlja AP, on je precizirao da će stanovnici moći da imaju kontakte samo s ukućanima ili samo s jednom osobom izvan domaćinstva.

Prema njegovim riječima, bioskopi, fitnes studiji i kafići biće zatvoreni, mada će restorani nastaviti da rade, ali će primati samo članove istog domaćinstva.

Ponovno uvođenje izolacije u tom dijelu Njemačke prvi je takav slučaj otkako je u čitavoj zemlji u maju počelo ukidanje restriktivnih mjera.

Lotar Viler, šef Instituta “Robert Koh”, rekao je danas novinarima da u Njemačkoj postoji rizik od drugug talasa zaraze, ali je izrazio optimizam u pogledu mogućnosti da on bude spriječen.

Više od 1.500 osoba je testirano pozitivno na virus korona u jednoj klanici, a hiljade se nalazi u karantinu kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Kako navodi BBC, reproduktivni broj korona virusa u Njemačkoj trenutno se procjenjuje na 2,76.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender