15. 07. 2020.
Radojičić: Bez posjeta domovima za stare

Radojičić: Bez posjeta domovima za stare

Radojičić: Bez posjeta domovima za stare

BANJALUKA – Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da u domovima za stara lica u Banjaluci neće biti posjeta.

Prema njegovim riječima, cilj je da se zaštite najstarije osobe na području grada.

“Jedna od mjera je i ta da ukoliko se virus korona pojavi u nekoj predškolskoj ustanovi, osoba koja je zaražena ide u izolaciju, utvrđuju se lični kontakti, vrši se dezinfekcija objekta i on se zatvara”, naveo je Radojičić.

Dodao je da je ukupno u Banjaluci zaraženih 680, ali je aktivnih samo 61.

“Ovaj intenzitet možemo da nosimo bez radikalnih mjera”, istakao je Radojičić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije govoreći o epidemiološkoj situaciji u gradu.

On je rekao da virus slabi, ali da nije nestao.

“Pozitivna činjenica je da je klinička slika novooboljelih lakša, skoro tri sedmice nismo imali preminulih i imamo jedno ili nijedno na respiratoru”, rekao je Radojičić.

Radojičić je dodao da sve mjere treba da budu srazmjerne opasnosti.

“Prvi cilj je zaštita ljudskih života, drugi zaštita zdravlja stanovništva i treći minimizacija ekonomskih i socijalnih posljedica epidemije”, istakao je Radojičić.

On je dodao da kada je u pitanju javni prevoz, u Banjaluci ostaje redukovani ljetni red vožnje.

“Imamo tipičnu situaciju u BiH, imamo značajan broj oboljelih i možemo reći da se sve može uvesti, ali iz BiH se sve manje može izaći, tako je i sa virusom”, kazao je Radojičić.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, kazala je da je od početka epidemije pozitivno na virus korona bilo ukupno 680 lica, dok su 44 lica preminula.

“Za više od 6.600 osoba je završen zdravstveni nadzor. U posljednje vrijeme se povećao broj lica koji imaju akutne respiratorne infekcije, au posljednja 24 časa se javilo njih 53. Sva lica koja imaju srednju kliničku sliku upućuju se na testiranje na virus korona”, naglasila je Todorovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender