15. 07. 2020.
Brisanje istorije i Incognito mode: Google nastavlja sa promjenama

Brisanje istorije i Incognito mode: Google nastavlja sa promjenama

Brisanje istorije i Incognito mode: Google nastavlja sa promjenama

Google će uskoro da promijeni način na koji upravljaju podacima svojih korisnika. U pitanju je automatsko brisanje istorije pretraživanja, lokacija i glasovnih komandi.

Trenutno, sve ove podatke možete da vidite u odjeljku “My Activity”, ali odatle morate ručno da ih brišete. Dugo je Google ove podatke mogao da koristi i pamti neograničeno dugo, ali prošle godine su, pod pritiskom javnosti, pristali da ih automatski brišu poslije određenog vremena, u zavisnosti od podešavanja.

Sada, ova funkcija je postavljena kao podrazumjevana za sve nove korisnike. Istorija pretraživanja će se brisati automatski nakon 18 mjeseci, ukoliko ne podesite drugačije. Što se istorije lokacija tiče, ona je svakako isključena po difoltu, ali ako je novi korisnici uključe, i ona će da se briše poslije godinu i po.

Važno je napomenuti da će ovakva podešavanja biti podrazumjevana samo za nove korisnike, a ako već imate nalog, u okviru Activity Controls možete da vidite svoja podešavanja. Ovo se odnosi i na Youtube, mada će se tamo podaci automatski brisati poslije tri godine (odnosno to će biti početno namješteno).

Osim ovoga, Google će korisnicima da olakša i korišćenje Inkognito režima na Chrome pregledaču za Android, tako što će omogućiti njegovu aktivaciju dugim pritiskom na profilnu fotografiju korisnika, dok za iOS već postoji ta mogućnost.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender