05. 03. 2021.
Usvojene izmjene Izbornog zakona, Mostarci nakon deceniju biraju vlast

Usvojene izmjene Izbornog zakona, Mostarci nakon deceniju biraju vlast

Usvojene izmjene Izbornog zakona, Mostarci nakon deceniju biraju vlast

SARAJEVO – Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je po hitnom postupku sa 13 glasova usvojio izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje će omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Ovim izmjenama Mostarcima će biti omogućeno do nakon jedne decenije biraju vlast u svom gradu.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH  u utorak je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predlagači zakona su poslanici: Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

Zlatko Miletić, delegat, kazao je da ima ozbiljnih zamjerki na ovaj zakon, ali je čestitao  Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću što su konačno postigli dogovor.

Izrazio je nadu da će se do kraja godine i desiti lokani izbori u Mostaru i da će Mostarci konačno dobiti vlast u svom gradu, ali je zamolio da se u  izbore u Mostaru uključe i Srbi, jer je Mostar i njihov grad kao i drugih.

“Neću pominjati koliko je ličnosti poznatih Srba Mostaraca”, kazao je Miletić, te dodao da se Srba u Mostaru ne sjeti niko kada hoće da grade trasu auto-puta kroz Bunu i tjeraju ono malo Srba što je ostlao”, kazao je Miletić.

Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda BiH, kazao je da nakon 20 godina Srbi imaju problem u Mostaru jer se bore za konstitutivnost.

“Mi ćemo podržati ovaj prijedlog, ali ćemo tražiti da se usvoje identični zaključci koje je usvojio Predstavnički dom, te da se do izbora obezbijedi ustavna konstitutivnost srpskog naroda”, kazao je Špirić.

Denis Bećirović, delegat. istakao je da je protiv političkog pristupa problematici u Mostaru, jer smatra da nije dobro rješenje da ovo pitanje rješavaju dvije političke stranke, ma koje one bile, te da je i protiv političkog sadržaja ovog zakona, ali i političkog smjera kretanja jer to nisu vrijednosti EU.

“Mostar pripada i treba da pripada i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima, i Jevrejima i drugima, oduvijek je bio kosmopolitiski grad. Međutim, kada govorimo o ravnopravnosti, to se ne može parcijalno rješavati. Mislim da i te kako treba zaštititi prava Srba u Mostaru, kao što treba zaštititi prava i Srba, i Hrvata, i Bošnjaka i drugih na cijelom teritoriju BiH”, kazao je Bećirović.

Tvrdi da je ovakav koncept udaljio BiH od organizacije građanskog i demokratskog društva i da je na snazi nacionalno predstavljanje u BiH, te da to nije dobro.

Smatra da je o ovome trebalo razgovarati u institucijama BiH, a nikako na nekim međustranačkim sastancima.

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, ističe da “se mi možemo nadmudrivati, ali da je okvir za ponašanje Dejtonski sporazum i Ustav, a on definira BiH kao zajednicu jednako konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih ostalih koji žive u BiH”.

“Ono što je najvažnije, dobićemo mogućnost da izbori u Mostaru budu organizovani zajedno s lokalnim izborima u BiH. Nastojaćemo da zaključno s ovim tjednom imamo budžet u oba čitanja u Zastupničkom domu, a 21. jula i u Domu naroda”, kazao je Čović.

Tvrdi da je ovaj prijedlog izlazak iz problema i da se zaštite interesi konstitutivnih naroda i svih drugih u Mostaru.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, kazao je da ovo treba da bude jedan svečan dan i da je “politika umijeće mogućeg”.

“Način kako je ovo postignuto i sam sadržaj su dobri. Bilo bi bolje da je to riješila Parlamentarna skupština BiH i čekalo se 12 godina. Ne mislim da će za Mostar dugo biti savršenog rješenja, zato što osjećanja nisu savršena, ali ovo je momenat kada krećemo naprijed. Nadam se da ćemo jednog dana imati direktne izbore i da nam neće trebati mehanizmi zaštite”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da će se lično angažovati da se naprave zaštitne kvote svuda, od Sarajeva, preko Čapljine, Banjaluke.

Lidija Bradara, delegat, kazala je da je Ustavni sud u svojoj odluci 2014. godine utvrdio da vlast pripada narodu.

Predložila je zaključak da se zaduži Vijeće ministara da u što kraćem roku pripremi prijedlog izmjene i dopune Izbornog zakona za općinu Travnik kako bi se izbori proveli na taj način 2024.

“Nadam se da razumijete da postoji još puno sredina koja bi voljela da imaju mogućnost da vlast pripada  narodu”, kazala je Bradara.

Uz ovaj zakon, usvojeno je i nekoliko zaključaka, koje je u utorak usvojio i Predstavnički dom BiH, a među kojima je zaključak koji Dom naroda BiH i preporučuje Skupštini grada Mostara, u novom sazivu, da u proces izrade prijedloga novog statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u BiH, kako bi se kroz usvajanje novog statuta osigurali mehanizmi donošenja i implementacije odluka od interesa za sve građane grada Mostara.

Također, Dom naroda BiH smatra neophodnim da skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u BiH usvoje izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda na teritoriji tih kantona.

Svi ovi zaključci od danas postaju zaključci Parlamentarne skupštine BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender