24. 06. 2021.
Aćimović: U Srpskoj došlo do eksponencijalnog rasta

Aćimović: U Srpskoj došlo do eksponencijalnog rasta

Aćimović: U Srpskoj došlo do eksponencijalnog rasta

Iako se u Republici Srpskoj želio izbjeći eksponencijalni rast zaraženih virusom korona, do toga je ipak došlo. Cilj je bio da se to izbjegne, rekla je epidemiolog doktor u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović.

  • Od juna imamo porast i to je je eksponencijalni porast. To je ono čega se plašimo i što želimo da spriječimo. Svaka naredna sedmica ima od 40 do 50 odsto više oboljelih. Uzrok je otvaranje granica, nastavak života, jer smo morali tako da radimo – istakla je Aćimović za RTRS.

Ona je izjavila da su se stručnjaci nadali da će toplo vrijeme ublažiti virus, ali da se to nije desilo.

  • Okupljanja i razne proslave gdje se glasno govori i pjeva su načini na koji se širi virus. Ta okupljanja su mjesta masovnog širenja virusa – rekla je ona.

Aćimovićeva je navela da su u prethodnom periodu žarištva virusa korona bili Prijedor, Srbac, Modriča i Kozarska Dubica.

  • Sada je istok Srpske više zahvaćen. U pitanju su Bijeljina, Višegrad, Zvornik, Nevesinje – dodala je ona.

Ističe da se donekle može pratiti širenje zaraze.

  • Ali, u zadnje vrijeme sve veći broj ljudi dolazi sa simptomima, a ne znaju gdje su se zarazili – upozorila je Aćimović.

Naglasila je da je osnovni cilj da se spriječi preopterećenje domova zdravlja.

  • Na prvom mjestu pratimo novooboljele, ali i one sa težim slikama. Institut je 24 časa na raspolaganju, pratimo situaciju. Uvijek smo reagovali na vrijeme, nadam se da će tako biti i dalje – zaključila je Aćimović gostujući u Dnevniku RTRS-a.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender