14. 08. 2020.
U Srpskoj virusom korona zaraženo 144 djece

U Srpskoj virusom korona zaraženo 144 djece

U Srpskoj virusom korona zaraženo 144 djece

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti na UKC Srpske rekao je, u našem Јutarnjem programu, da je u Republici Srpskoj virusom korona zaraženo ukupno 144 djece.

  • Zaraženo je 69 djece uzrasta do četiri godine i 75 uzrasta od pet do 15 godina – rekao je Mirošljević.

On je istakao da je njihovo zdravstveno stanje dobro, te da trenutno na Klinici za dječije bolesti nije hospitalizovano nijedno dijete zaraženo virusom korona.

  • Djeca inače imaju lake kliničke slike, ali se uvijek postavlja pitanje koliko su ona rezervoar infekcije i kako mogu da prenose virus na druge osobe – naveo je Mirošljević.

On je istakao da podaci o broju zaražene djece u Srpskoj nisu zabrinjavajući jer je zaraženo malo više od dva odsto, što je u skladu sa procentom na globalnom nivou.

Mirošljević je rekao da je razlog za povećanje broja zaraženih popuštanje mjera i discipline, navodeći da je najveći broj zaražene djece uzrasta do godinu dana.

  • Posljednja tri pacijenta u Srpskoj su bebe do mjesec dana, što govori da su se zarazili od roditelja, koji su unijeli virus u porodicu – naveo je on.

Mirošljević je naveo da su simptomi virusa korona kod 60 odsto zaražene djece temperatura, kašalj i glavobolja, dodajući da su mogući i mučnina i proliv.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender