14. 08. 2020.
Uvode strože mjere za ulazak u Hrvatsku, rekordan broj zaraženih

Uvode strože mjere za ulazak u Hrvatsku, rekordan broj zaraženih

Uvode strože mjere za ulazak u Hrvatsku, rekordan broj zaraženih

ZAGREB – U Hrvatskoj je danas 116 novooboljelih. To je najviše od početka epidemije. Ujedno, to je i prvi put da je broj novooboljelih trocifren.

“U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1.038”, javio je štab.

Dvije osobe su preminule.

Od 25. februara 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3.532 osobe zaražene novim virusom korona, od kojih je 117 preminulo, a 2.377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4.608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata, javio je štab.

Nakon sastanka Naučnog savjeta i Štaba civilne zaštite u Vladi, ministar Vili Beroš je dao izjavu medijima.

Rekao je kako su razmatrali brojne mjere.

Najavio je kako će preporučiti strože mjere na događajima poput pisanja kontakata i slično, ali i kako će se povisiti mjere na ulasku u zemlju zbog lošijeg stanja u susjednim zemljama.

“Uvest ćemo strože kriterijume za ulazak u Hrvatsku, biće to ili samoizolacija od 14 dana ili kraća samoizolacija uz obvezno testiranje”, rekao je.

Dodao je i kako će preporučiti nošenje maski u nekim djelatnostima poput trgovina ili ugostiteljstva.

Dodao je da bi sve trebalo da bude detaljno objavljeno tokom popodneva.

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom Štab civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o neophodnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto učesnika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom odlukom uvode se neophodne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto učesnika obavezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Takođe, svi organizatori okupljanja s više od sto učesnika obvezni su voditi pisanu evidenciju učesnika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je neko od njih bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodiće timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender