12. 08. 2020.
Dodik: Imamo dvotrećinsku većinu

Dodik: Imamo dvotrećinsku većinu

Dodik: Imamo dvotrećinsku većinu

BANJALUKA – Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, je rekao da je upravo obaviješten da će njegovi prijedlozi dobiti dvotrećinsku većinu, čak i ako za njih ne budu glasali poslanici opozicije.

On je rekao da podrška njegovom zahtjevu ne znači podršku njemu lično, već interesima RS, odnosno da se zaštite njene nadležnosti. 

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici razmotriti i izjasniti se o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsjedništva BiH, usvojenih bez konsenzusa na sjednici 22. jula, veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

Riječ je o tri odluke Predsjedništva BiH, koje su donesene preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva – Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2021.

Ova sjednica, čiji je dnevni red usvojen, zakazuje se po Dodikovom zahtjevu, koji je pozvao poslanike da u roku od deset dana održe sjednicu parlamenta i dvotrećinskom većinom podrže njegov proglas.

Srpski član Predsjedništva BiH proglasio je ove tri odluke veoma štetnim po vitalne interese Srpske na osnovu pojedinih odredaba Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

Prema Ustavu, ukoliko Dodikov proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u parlamentu Srpske, osporavane odluke Predsjedništva neće imati učinka.

Osim srpskog člana Predsjedništva BiH, koji će u Narodnoj skupštini obrazložiti svoje izjave o spornim odlukama Predsjedništva BiH, sjednici prisustvuju i predstavnici Vlade Srpske. 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender