26. 10. 2020.
Joanikije: Crkva nije biro za registraciju i uspostavljanje nacija

Joanikije: Crkva nije biro za registraciju i uspostavljanje nacija

Joanikije: Crkva nije biro za registraciju i uspostavljanje nacija

PODGORICA – Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da Crkva nije biro za registraciju i uspostavljanje nacija, niti mašina koja melje ili ugrožava bilo čiju naciju.

Vladika Joanikije je, na okruglom stolu u Podgorici o temi “Pravoslavlje i nacija” u organizaciji nevladine organizacije “Ne damo Crnu Goru” koju je osnovalo 77 univerzitetskih profesora, ukazao je da je prva stvar koja se mora znati da su po duhu u Hristu svi jedno bez obzira iz kojeg naroda potiču.

Osvrnuvši se na zahtjev vlasti u Podgorici da pravoslavna Crkva u Crnoj Gori treba da bude državna crkva ili da služi crnogorskoj naciji, odnosno da Srpska pravoslavna crkva kao takva ugrožava crnogorski naciju, episkop Joanikije ukazao je da Crkva svačiju slobodu poštuje, ali da prihvata samo ono što je dobro, plod ljubavi i dobre misli i namjere.

“Možemo samo govoriti o tome da Crkva razlike preobražava, oplemenjuje i daje im novi sadržaj i mogućnosti. Međutim, po našoj ljudskoj prirodi i slabostima te razlike ponekad postanu razlog za nerazumijevanje”, pojasnio je vladika Joanikije.

On je istakao da danas oko pitanja nacije postoji dosta diskusija u Crnoj Gori, ali da one nisu od juče.

“Bila je to tema i u udžbenicima u doba kralja Nikole i jednom je čak Crna Gora morala da zauzme zvaničan stav jer je Evropa mešetarila i gledala da se već tada Crnogorci odvoje iz širokog korpusa koji je pripadao srpskom rodu. Naravno Crnogorci su to potvrđivali i nosili barjak jedno vrijeme u cijelom srpstvu, pa je koliko se sjećam neko od braće Dragovića koji su bili najučeniji ljudi u Crnoj Goi s početka 20. vijeka, lijepo rekao – `Mi smo po državnosti Crnogorci, a po narodnosti Srbi`”, kazao je vladika Joanikije.

On je dodao da sada nažalost pstoji tenzija u Crnoj Gori o tome ko je Srbin, a ko Crnogorac, te da u tom smislu postoji jedna mračna stvar u istoriji ljudskog roda, a to je zavađanje naroda koje traje spolja i iznutra i toga ima na pretek i danas u Crnoj Gori.

“Skoro sam čitao kako su neke zapadne službe plaćale ljude na prostoru bivše Jugoslavije da zavađaju narod. Poznata je stvar da je Austrougarska monarhija u svome planu za Balkan u 19. vijeku za jednu od svojih ključnih ideja imala što više zavađati Beograd i Cetinje”, rekao je vladika Joanikije i upitao zar nisu proizvod svega onog što su radili Sekula Drljević i Savić Marković Štedimlija gorki plodovi koji danas postoje u Crnoj Gori.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender