24. 06. 2021.
SAD tokom pandemije izdvojile 2,2 miliona dolara za pomoć BiH

SAD tokom pandemije izdvojile 2,2 miliona dolara za pomoć BiH

SAD tokom pandemije izdvojile 2,2 miliona dolara za pomoć BiH

VAŠINGTON – SAD su tokom pandemije kovid-19 za BiH izdvojile 2,2 miliona dolara za pomoć u borbi protiv virusa korona, saopštio je Stejt department.

U izvještaju o ulozi SAD u globalnoj borbi protiv pandemije navodi se da je novac izdvojen radi pružanja pomoći u pripremi laboratorijskih sistema, aktivnijem otkrivanju i praćenju slučajeva zaraženosti, te za podršku tehničkoj ekspertizi za prevenciju i liječenje kovida 19 i jačanju komunikacije u razmjeni informacija o riziku.

Prema izještaju Stejt departmenta, SAD su u posljednjih 20 godina izdvojile 1,1 milijardu dolara za pomoć BiH, od čega je 200.000 dolara uloženo u zdravstvo.

Srbija je dobila dva miliona dolara, Crna Gora 300.000 dolara zdravstvene pomoći, Sjeverna Makedonija 1,5 miliona dolara, a Albanija više od dva miliona dolara.

Vašington je izdvojio gotovo 1,6 miliona dolara za zdravstvenu pomoć Prištini tokom pandemije.

Vlada SAD dosad je izdvojila 20,5 milijardi dolara u okviru globalnog odgovora na pandemiju korona virusa, uključujući razvoj vakcina i terapijskih protokola, prevenciju bolesti i stranu pomoć.

Od izbijanja pandemije kovida-19, SAD je preko Stejt departmenta i USAID-a izdvojila više od 1,5 milijardi dolara za zdravstvenu, humanitarnu, ekonomsku i razvojnu pomoć da bi se pomoglo vladama, međunarodnim i nevladinim organizacijama u borbi protiv pandemije.

Ta sredstva, koja obezbijeđuju američki poreski obveznici, sačuvaće živote poboljšanjem zdravstvenog obrazovanja, zaštitom zdravstvenih ustanova, povećanjem broja laboratorija i jačanjem kapaciteta u više od 120 zemalja, navodi se u saopštenju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender