29. 10. 2020.
Ubjedljiva pobjeda Lukašenka, sukobili se demonstranti i policija

Ubjedljiva pobjeda Lukašenka, sukobili se demonstranti i policija

Ubjedljiva pobjeda Lukašenka, sukobili se demonstranti i policija

MINSK – Prema preliminarnim informacijama sa gotovo svih biračkih mjesta, Aleksandar Lukašenko osvojio je 81,35 odsto glasova za novi, šesti mandat predsjednika Belorusije, saopštila je sinoć predsjednica Centralne izborne komisije Lidija Jermošina.

Drugo mjesto je osvojila Svetlana Tihanovska za koju je glasalo osam odsto birača, dok je četiri odsto dobio kandidat “protiv svih”.

Izlazne ankete, kako piše Sputnjik, takođe su pokazivale da će Lukašenko ubedljivo da pobedi – 79,7 odsto glasova.

CIK je pozvao kandidate koji su izgubili na izborima da priznaju poraz.

Međutim, saradnici Tihanovske tvrde da je prema rezultatima alternativnog brojanja glasova ona dobila više od 80 odsto.

Nezadovoljni rezultatima glasanja, pristalice opozicije izašle su na ulice u više gradova.

Grupa od oko 300 demonstranata u centru Minska bacali su baklje i kamenice na policiju, a policija je upotrebila suzavac protiv njih.

Oni su se suokobili sa policijom protestujući zbog pobjede Lukašenka.

TAS S je javio da policija pokušavala da otjera demonstrante sa spomenika pobjede u centru Minsku bez upotrebe sile. Demonstranti su skandirali “Sramota!”, a grupa od 40-50 mladih pokušala je da uđe u ograđeni prostor. Neki su pritvoreni, a policija je zaustavila saobraćaj duž centralne avenije i susednih ulica.

Tihanuskaja se na političkoj sceni Belorusije pojavila prije samo nekoliko nedjelja, kada je počela da organizuje masovne proteste protiv Lukašenka, nakon što je uhapšen njen suprug, koji je namjeravao da se uključi u predsjedničku trku.

Grupe za zaštitu ljudskih prava saopštile su da je tokom protesta protiv predsjednika, koji je na toj funkciji od 1994. godine, uhapšeno više od 1.300 ljudi, uključujući nezavisne posmatrače izbora i članove izbornog štaba Tihanuskaje.

Lukašenko je poslije glasanja demantovao primjenu represivnih mjera “kao lažne vijesti” i istakao da Tihanuskaju nije doživljavao kao prijetnju.

“Nisu oni toliko važni da bi se protiv njih primjenjivala bilo kakva represija”, kazao je Lukašenko.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender