18. 09. 2020.
Koliko termalne paste vam je zaista potrebno, i kako da je nanesete?

Koliko termalne paste vam je zaista potrebno, i kako da je nanesete?

Koliko termalne paste vam je zaista potrebno, i kako da je nanesete?

Većina ljudi koji koriste računar, bar jednom se susrela sa izrazom “termalna pasta”. Međutim, da li znate čemu ona tačno služi i kako da je pravilno nanesete?

Termalna pasta (poznata i kao “termalna mast”, “termalni materijal” ili “termalni gel”) je polutečna supstanca koja se nanosi na metalni dio kućišta procesora na vašem računaru i omogućava efikasno hlađenje, odnosno sprječava da se vaš računar pregrije i tako počne da se kvari.

Za početak – nanosi na vrh CPU-a, a ne na dno. Dakle – stavljate je na metalnu ploču (tamo gdje se štampaju podaci proizvođača i modela), a tamo gdje vidite na desetine kvadratića ili iglica.

Takođe, imajte na umu i da možda već imate termalnu pastu na kuleru koji je došao zajedno sa vašim računarom. Provjerite ploču tamo gdje se nalazi mali ventilator, i ako ima sivkaste tragove po sebi, onda je pasta već tu.

Tačnu količinu termalne paste koja vam je potrebna, najbolje je opisati ovako: “ne mnogo”.

Svi veliki proizvođači preporučuju da nanesete samo malo paste, odnosno kapljicu veličine graška, i to direktno na sredinu procesora prije nego što stavite kuler. Možda će vam trebati malo više ako imate neki veliki procesor, ali u principu, centimetar u prečniku je sasvim dovoljan.

Ne brinite ako nije savršeno ujednačeno, i ne pokušavajte da raširite pastu svuda po procesoru. Dovoljna je jedna kap, a toplota će odraditi svoje i sve rasporediti kako treba.

Ako ste i dalje zabrinuti, zapamtite ovo: premalo termalne paste je bolje nego previše. S obzirom na to da su kuler i procesor blizu, previše paste se može proširiti van ploče i oštetiti procesor.

Ako nanesete premalo paste i računar se zagrijava, uvijek možete nanijeti još, ali čišćenje paste iz rupica na matičnoj ploči je mnogo problematičnije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender