26. 10. 2020.
Mladić: Prolongirati iznošenje žalbi zbog zdravstvenog stanja generala

Mladić: Prolongirati iznošenje žalbi zbog zdravstvenog stanja generala

Mladić: Prolongirati iznošenje žalbi zbog zdravstvenog stanja generala

BEOGRAD – Odbrana generala Ratka Mladića očekuje da Haški tribunal prolongira iznošenje usmene žalbe odbrane na prvostepenu presudu, zakazano za 24. i 25. avgust, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, rekao je danas Darko Mladić, sin generala Mladića.

Darko Mladić je istakao da odbrana i porodica očekuju i da Haški tribunal dozvoli međunarodnom timu ljekara da posjeti i pregleda njegovog oca.

“Očekujemo prvo da Veće usvoji našu žalbu i da se 24. i 25. avgusta uopšte ne desi, odnosno da se prolongira ta usmena žalba pošto nije utvrđeno da li je general Mladić procesno sposoban i drugo, jer ne postoje elementarni i pravni uslovi da se suđenje nastavi”, rekao je on za televiziju “Hepi”.

Darko Mladić je istakao da porodica i odbrana očekuju i da dobiju rješenje u kome će Haški sud da naloži da se omogući da medicinski tim što prije dođe i utvrdi procesnu sposobnost generala Mladića.

“Imamo tim koji je sastavljen od međunarodnih, veoma referentnih lekara koji su već ozbiljno i stručno kritikovali rad medicinske službe /Haškog suda/ i gde su naveli u nizu tačaka gde se sve krši /pravo na/ lečenje generala Mladića”, rekao je generalov sin.

Prema njegovim riječima, zdravstveno stanje njegovog oca samo treba da se “evidentira”.

“Mi ne tražimo ništa osim da ti referentni lekari urade svoj posao i ne vidimo ništa loše u tome jer smatramo da bi to bila i pomoć medicinskom timu /Haškog tribunala/ koji ne bi branio da dođu /međunarodni lekari/ i ne bi se suprotstavljali toliko kada ne bi imali šta da kriju”, istakao je Mladić.

On je napomenuo i da su u Haškom tribunalu mjere koje su bile uvedene zbog virusa korona “sada olabavljene”.

Mladić je rekao da njegovog oca može da posjeti frizer i tehničko osoblje u vezi sa komunikacijama, ali ne i međunarodni tim ljekara i upitao zašto je tako.

On je naveo da je odbrana tražila da usmeno izošenje žalbi krajem avgusta bude odgođeno jer nema pravnih i tehničkih mogućnosti da se održi niti general Ratko Mladić može da se priprema sa advokatom.

Darko Mladić je rekao da nikada nijedan predmet tog nivoa u Haškom tribunalu nije vođen potpuno virtuelno.

On je podsjetio i da je odbrana pokrenula pitanje procesne sposobnosti generala Mladića, te kritikovao medicinskog oficira iz Haškog suda.

“Glavni medicinski oficir koji je sastavio (raniji) izveštaj umesto lekarskih tema iznosi svoje stavove i mišljenje, što apsolutno nije njegov posao…i medicinski izvšetaj ne odgovrara stvaranom stanju niti onome šta on (general Ratko Mladić) govori kako se oseća”, rekao je Mladić.

On je ponovio da njegovog oca u Haškom tribunalu apsolutno neadekvatno liječe i predstavljaju da je dovoljno zdrav da bi mu se sudilo.

“Mi smatramo da je on životno ugrožen i smatramo da nije sposoban za suđenje”, rekao je Darko Mladić.

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor, zakazana je za 24. i 25. avgust.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender