29. 09. 2020.
Škotsku Wikipediju uređivala osoba koja ne zna škotski jezik?

Škotsku Wikipediju uređivala osoba koja ne zna škotski jezik?

Škotsku Wikipediju uređivala osoba koja ne zna škotski jezik?

U izvanrednom i pomalo poražavajućem otkriću, ispostavilo se da je gotovo čitavu škotsku verziju Wikipedie, koja sadrži više od 57.000 članaka, napisao, uredio ili nadzirao neko ko očigledno nije imao ni najmanju predstavu o jeziku na kom se piše.

Ovaj korisnik nije samo plodonosan saradnik, on je administrator sco.wikipedia.org, i kreira, modifikuje ili usmjerava ogromnu većinu stranica u više od 200.000 izmjena.

Rezultat toga je desetine hiljada članaka na engleskom jeziku sa povremenim i često smiješnim promjenama slova – kao što je zamjena slova “y” sa “ee”. Izmjene su se uglavnom svodile na prevođenje tekstova sa engleskog jezika, uz prilagođavanje riječi škotskom izgovoru.

Dok neki elementi škotskog gelskog jezika jesu upotrijebljeni, ali na potpuno pogrešan način, drugi su izmišljeni i podsjećaju na fonetski transkribovane engleske riječi, koje u škotskom jeziku uopšte ne postoje.

Gramatika nije poštovana, već su škotske reči nasumično umetane u tekstove na engleskom jeziku, navodi “The Register”. Problematična činjenica, prema autoru objave na Redditu, jeste to da je škotska verzija Wikipedije već dugo ozloglašena.

U lingvističkim diskusijama uzima se čak i kao teza za dokazivanje nepostojanja škotskog jezika, što bi bila i istina, da tekstovi nisu ispisani na “iskvarenom” engleskom jeziku.

Iako se u Škotskoj uglavnom koristi engleski jezik, prema podacima iz 2011. godine, oko 30 odsto Škota služi se i škotskim gelskim.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender