26. 10. 2020.
Učenici sutra sjedaju u školske klupe

Učenici sutra sjedaju u školske klupe

Učenici sutra sjedaju u školske klupe

Učenici u Republici Srpskoj, sutra će, prvi put od pojave virusa korona da sjednu u školske u klupe, a svaki njihov dan počinjaće mjerenjem tjelesne temperature.

U školu će morati ulaziti sa maskom na licu, a na ulazu ih čekaju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće. Ove godine umjesto u svježe okrečene, đaci se vraćaju u dezinfikovane učionice.

Maske se, prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, preporučuju i tokom nastave kad god je to moguće, posebno kada je riječ o djeci koja imaju zdravstvenih problema. Maska je obavezna i tokom odlaska u toalet, s tim što se obavljanje tih potreba preporučuje tokom časova, a ne na odmoru kako se djeca ne bi sretala i pravila gužvu.

Osim ukidanja velikog odmora, novost na koju će morati da se priviknu đaci jeste i to što će sami sjediti u klupi, a u odjeljenju će ih biti najviše 15, zbog čega će odjeljenja sa većim brojem učenika biti podijeljena u dvije grupe.

Fizička distanca nije obavezna samo za đake već i za nastavnike i sve zaposlene u školama koji su dužni da održavaju razmak od dva metra, a istu obavezu imaju i roditelji djece nižih razreda koji dovode mališane u školu. Zadržavanje u školskom dvorištu nije dozvoljeno ni đacima ni roditeljima.

Časovi u vrijeme pandemije, umjesto uobičajenih 45, trajaće 20 ili 30 minuta u zavisnosti od broja đaka u školama. Djeci se savjetuje da donose svoju užinu i ne dijele je sa drugarima, a nema više ni dijeljenja školskog pribora. U prošlost su poslati i grupni rad i rad u parovima.

Mjerenjem tjelesne temperature od sutra će počinjati i radni dan zaposlenih u školama. I njih kao i školarce na ulazu u škole očekuju sredstva za dezinfekciju i, za razliku od djece, oni moraju stalno nositi maske. Druženja u zbornicama nema, a za sastanke i dogovore preporučuje se maksimalno korišćenje elektronske komunikacije.

I djeci i nastavnicima mora biti obezbijeđeno redovno pranje ruku vodom i tečnim sapunom.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da nova školska, 2020/2021. godina počinje u školskim klupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mjera, te apelovala da svi budu odgovorni.

– I zemlje u okruženju su primijenile slične modele izvođenja nastave u uslovima pandemije. U školama smo stvorili bezbjedno okruženje za naše učenike i nastavnike i rizik od obolijevanja sveli na minimum. Zato apelujem na sve da budemo odgovorni i ponašamo se u skladu sa epidemiološkim mjerama – rekla je Trivićeva u obraćanju učenicima, nastavnicima, roditeljima i građanima Srpske putem YouTube kanala.

Institut za javno zdravstvo RS preporučio je da đaci, kao i nastavnici koji imaju simptome zaraznih bolesti ili kod kojih odstoji sumnja na “kovid 19” ne dolaze u školu. Osim toga, ako učenik dobije simptome tokom nastave, odmah se obavještavaju roditelji, koji u najkraćem roku treba da dođu po dijete. Škole moraju imati obezbijeđene prostorije u kojima do dolaska roditelja borave djeca sa simptomima. Učionica u kojoj je taj đak boravio odmah treba da bude provjetrena, a površine koje je dijete dodirivalo dezinfikovane.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender