22. 10. 2020.
Napeto u Jerevanu: Stižu dobrovoljci, djeca u hotelima

Napeto u Jerevanu: Stižu dobrovoljci, djeca u hotelima

Napeto u Jerevanu: Stižu dobrovoljci, djeca u hotelima

JEREVAN – Dok traju oružani sukobi u Nagorno-Karabahu, izvještač RTS-a iz Jerevana kaže da je situacija u prijestonci Jermenije napeta.

Reporeter RTS-a u Jerevanu situaciju u prijestonici Jermenije opisuje kao napetu, navodeći da su šestorica policajaca provjeravali njegovu novinarsku akreditaciju.

Navodi da se nezvanično govori da veliki broj djece iz Nagorno-Krabaha boravi po hotelima i drugim smještajima u Jerevanu i drugim gradovima.

Kako kaže, vijest da su četiri azerbejdžanske bespilotne letjelice krenule ka Jerevanu kasnije je demantovana. Samo jedan dron stigao je do okoline glavnog grada Jermenije dok su preostala tri oborena iznad Nagorno-Karabaha.

To, kako kaže srpski novinar, nije uplašilo Jeremene dodajući da se nisu ni oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Taj potez azerbejdžanske vojske samo ih je dodatno razljutio i učvrstio u riješenosti, kao što su rekli sagovornici RTS-a, dodavši da očekuju da će ovaj sukob bude konačan i da će i istisnuti protivničke trupe sa teritorije Nagorno-Karabha.

Manipulacije brojem žrtava

Na planu propagandnog rata manipuliše se brojem žrtava. Azebejdžanske vlasti tvrde da Jermenija ima čak 2.300 poginulih i ranjenih, dok iz Jerevana tvrde da je taj broj samo sto i da Baku ima oko 800 žrtva.

Tvrdi se da Jermenija drži sve strateške položaje u spornoj oblasti, dok to druga strana oštro demantuje i poručuje da su se poslije posljednje akcije azerbejdžanske vojske, jermenske trupe razbežale.

Reporter navodi da je u noćnim letovima u Jerevan stiglo oko petnaestak dobrovoljaca u uniformama spremni da krenu na front.

I u Jermeniji i Azerbejdžanu rade građani Srbije, pa su tako dvojica sportista doputovala u Jerevan.

Fudbaler iz Kragujevca Ivan Božović kaže da je potpisao ugovor sa klubom iz Jermenije samo dva dana pre početka sukoba.

 “Razmišljao sam da li da uopšte dođem, ali su me kolege koje su ranije igrale ovde uvjerile da nema bojazni i da može da se dođe”, dodaje Božović.

Navodi da je ligaško takmičenje po proglašenju ratnog stanja zaustavljeno, ali da će se, kako mu je rečeno, ipak nastaviti posle reprezntativne pauze.

Božović kaže da se ne plaši i da je prativši istoriju shvatio da su sukobi Jermenije i Azerbejdžana oko Nagrono-Karabaha česti i očekuje da će ubrzo prestati.

Zbog ranjavanja francuskih novinara važi novi režim za ulazak u Nagrono-Karabah.

Ekipa RTS-a, ukoliko dobije dozvolu, moći će da uđe samo uz pratnju jeremenskih vlasti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender