22. 10. 2020.
Utočište svakodnevno potraži nekoliko beskućnika

Utočište svakodnevno potraži nekoliko beskućnika

Utočište svakodnevno potraži nekoliko beskućnika

BANJALUKA – U prihvatnoj stanici za beskućnike Gerontološkog centra trenutno se nalazi dvoje korisnika, dok u dnevnom centru za beskućnike Udruženja građana “Mozaik prijateljstva” svaki dan odmor i okrepljenje potraži dvoje ili troje građana bez krova nad glavom.

Nada Jukić, glavna sestra u Gerontološkom centru, u razgovoru za “Nezavisne” rekla je da svi korisnici pri dolasku u prihvatnu stanicu moraju imati negativan test na kovid-19.

“Nakon toga korisnike koji su došli uz negativan PCR test smještamo u sobu u kojoj provedu 14 dana u samoizolaciji”, rekla je Jukićeva.

Svaki korisnik, zbog trenutne epidemiološke situacije, ima svoju sobu, u kojoj boravi sam.

“Za tih 14 dana koje provedu u izolaciji nadležne službe uglavnom već riješe njihov status. Neki od njih pređu u status korisnika naših usluga, a neki se vrate tamo gdje su ranije živjeli”, navela je Jukićeva.

Dodala je da, iako prema protokolu o saradnji, korisnici ove prihvatne stanice mogu tu da provedu maksimalno do pet dana, situacija izazvana virusom korona je i to promijenila, te oni mogu da ostanu i duže, ako im se u tom periodu ne riješi status.

“S obzirom na situaciju izazvanu virusom korona, više nismo rigozorni po pitanju trajanja boravka. Koliko će neko ostati u prihvatnoj stanici, zavisi od slučaja do slučaja. Korisnici obavezno ostaju pet dana, ako se do tada ne riješi njihov status, ostaju i duže”, kazala je Jukićeva.

Istakla je da su u posljednjih nekoliko mjeseci, od kako traje pandemija virusa korona, u prihvatilištu za beskućnike znali imati i do 10 korisnika.

Sigurno mjesto za one bez krova nad glavom pruža i UG “Mozaik prijateljstva”, koji dnevno posjeti nekoliko beskućnika.

“Oni u našem dnevnom centru imaju mjesto gdje mogu da sjednu, da se odmore. Nudimo im obrok, ali i kupku u našem javnom kupatilu”, rekao je za “Nezavisne” Miroslav Subašić, sekretar UG “Mozaik prijateljstva”.

Dodao je da se trude da u saradnji sa nadležnim institucijama ovim korisnicima ponude i dodatnu pomoć.

“Poštujemo sve preporuke Instituta za javno zdravstvo RS, stoga korisnici prilikom ulaska u dnevni centar moraju da dezinfikuju ruke i nose zaštitnu masku”, kazao je Subašić.

Istakao je da javno kupatilo ovog udruženja svakog dana koristi od 10 do 20 osoba bez svog doma.

“U kupatilu smo pojačali mjere dezinfekcije, pa se ono nekoliko puta dnevno detaljno čisti sredstvima za dezinfekciju”, zaključio je Subašić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender