22. 10. 2020.
MILAN MILAKOVIĆ: Nema spajanja sa Đokićem

MILAN MILAKOVIĆ: Nema spajanja sa Đokićem

Milaković: Domaći privrednici moraju biti u fokusu lokalne zajednice

Lokalna zajednica treba da se brine samo i isključivo o domaćim privrednicima i njihovim interesima, dok za strane investitore i multinacionalne kompanije mora da bude zadužena Vlada Srpske.
Poručio je ovo aktuelni potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka i jedan od osnivača Socijalističke partije Srpske Milan Milaković. Dugogodišnji uspješni privrednik iznio je svoje viđenje aktuelnog stanja u privredi, te zajedno sa stranačkim kolegama prezentovao plan za koji tvrdi da je ispravan na osnovu iskustava iz prakse.Kompletan lokalni koncept treba biti usmjeren na domaću privredu. Naš privrednik je ovdje rođen, tu je odrastao, počeo da radi, tu su mu djeca, roditelji… Ima neka drugačija osjećanja i ostaće da se bori za svoju firmu i radnike i kada dođu problemi kao što je ova pandemija. On nema mogućnost da preko noći preseli kompaniju u neku drugu zemlju kada dođu teški dani. Kod njih vrijedi klasična matematika, a kod našeg čovjeka to nije jedini fokus – naglasio je Milaković.
Dodao je da budžet Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi ne treba u najvećoj mjeri da bude usmjeren ka subvencijama za zapošljavanje, te naglasio da će uputiti prijedlog da kompletna sredstva za privredu budu usmjerena u informacione tehnologije.

Ovo je idealan trenutak za tako nešto s obzirom na pad privredne aktivnosti. Svi privrednici i njihovi zaposleni mogu da sprovedu obuku za nove softvere i dođu u situaciju da jednim klikom vide koji dio njihove firme je najprofitabilniji, gdje moraju da ulažu, kako da smanje troškove… Mi moramo da imamo rast od deset odsto godišnje kako bi uhvatili korak za stranim kompanijama. Rast od dva do tri odsto nije dovoljan. To govorim iz iskustva i poslije mnogo sastanaka i priče sa kolegama. – naveo je Milaković.
Banjaluka kao najveći grad Srpske treba da ima poslovnu zonu, podvukao je Milaković.

Imamo dobrih primjera lokalnih zajednica koje za simboličnu cijenu daju zemlju sa komunalnim troškovima privrednicima. Svi mi imamo jedan te isti problem i prepoznaćemo se u tome. Ne možemo sami da isfinansiramo proširenje proizvodnje i u tom pogledu potrebna nam je pomoć. Poslovna zona u Ramićima više se ne može širiti, a grad zajedno sa Vladom mora da radi na projektu proširenja. Imamo Manjaču u koju se može investirati narednih 100 godina. Ukoliko uspijemo da uradimo obilaznicu u naredne dvije, tri godine za 15 minuta bismo bili na Manjači. To je prilika grada za razvoj i industrijsku zonu na dug period, posebno ukoliko bi privrednici dobili zemlju po simboličnoj cijeni.
Bitno je da ne zaboravimo i turizam. To je vrlo ozbiljna grana koju moramo razvijati, naglasio je Milaković.
Član Savjeta za privredu SPS Banjaluka Miodrag Čoprka podsjetio je da je ovo tijelo među prvima koje je predložilo set kratkoročnih mjera za saniranje štete u privredi izazvanih pojavom pandemije virusa korona.

Mnoge od njih su usvojene i u praksi su se odlično pokazale. Između ostalog, to su subvencije na bruto i neto plate, formiranje fonda Vlade RS za pomoć privredi… Trenutno radimo na srednjoročnim i dugoročnim mjerama za oporavak od posljedica pandemije i nadam se da ćemo ih uspješno realizovati – rekao je Čoprka.

Konferenciji u prostorijama partije prisustvovali su članovi Savjeta za privredu SPS Banja Luka Boris Ćosić i šef Povjereništva Saša Kondić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender