24. 10. 2020.
Mapa je objavljena: 18 zemalja u crvenom

Mapa je objavljena: 18 zemalja u crvenom

Mapa je objavljena: 18 zemalja u crvenom

Sedamnaest od 27 zemalja Evropske unije, kao i Velika Britanija, u crvenoj su zoni na novoj evropskoj karti ograničenja kretanja.

Mapu je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i na njoj su samo tri zemlje EU većim dijelom zelene. To su Norveška, Finska i Grčka.

Pet zemalja – Italija, Kipar, Estonija, Litvanija i Letonija većinom su obilježeno narandžastom bojom.

Njemačka, Austrija, Švedska, Danska i Island nisu obilježene bojom zbog nedovoljno podataka o testiranjima.

Prema preporukama, suprotno od onih koji dolaze iz zelene zone, putnicima iz narandžaste i crvene (ili sive) zone mogu biti određena ograničenja, prenosi Dnevni avaz.

Ukupno 16 zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Španija, Poljska ili Velika Britanija, obilježeno je crvenom bojom.

Da bi regija bila klasifikovana u zeleno, ona mora imati manje od 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom posljednje dvije sedmice i manje od četiri odsto pozitivnih testiranih.

Regija je u crvenom kada je broj novih slučajeva u posljednje dvije nedjelje viši od 50 i kada je procenat pozitivnih viši od četiri odsto, ili kada kriterijum novih slučajeva prelazi 150.

U narandžastoj kategoriji su dva slučaja, regije s manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali procenat pozitivnih viši od četiri odsto, ili ima između 25 i 150 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali je procenat pozitivnih testiranih niži od četiri odsto.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender