30. 11. 2020.
Humanitarna akcija “Mozaika prijateljstva”: Planiraju da prikupe 30.000 hljebova

Humanitarna akcija “Mozaika prijateljstva”: Planiraju da prikupe 30.000 hljebova

Humanitarna akcija “Mozaika prijateljstva”: Planiraju da prikupe 30.000 hljebova

Humanitarni broj 1416 aktivan je do kraja oktobra, a putem njega može da se donira jedna marka za rad javne kuhinje “Obrok ljubavi”, koju u Obilićevu vodi Humanitarna organizacija “Mozaik prijateljstva”.

Predsjednik “Mozaika prijateljstva” Miroslav Subašić kazao je za “Glas Srpske” da je ovaj broj do sada pozvan više od 6.000 puta. On apeluje na sve ljude dobre volje da što više puta pozovu 1416 i na taj način pomognu socijalno ugrožene sugrađane.

  • Cilj “Mozaika prijateljstva” je da u ovoj humanitarnoj akciji prikupimo 30.000 hljebova. Na ovaj način namjeravamo da pomognemo najugroženijima i ljudima u stanju socijalne potrebe – rekao je Subašić.

On je dodao da su pokrenuli ovaj humanitarni broj zbog izuzetno velike potrošnje namirnica za spremanje obroka u javnoj kuhinji “Obrok ljubavi”.

  • Svakog radnog dana pripravljamo obroke za 500 ljudi, dok nas vikendom posjeti i do hiljadu korisnika. To sve iziskuje ogromne količine hljeba, između 250 i 300 vekni na dan, pa nam je najveći problem nedostatak te osnovne životne namirnice. Na pokretanje ove akcije odlučili smo se jer sve češće, zbog trenutno teške situacije, ljude moramo vratiti sa šaltera bez korice hljeba – rekao je Subašić.

Dodao je da im svakodnevno trebaju i namirnice poput bijelog i crvenog luka, kupusa, riže, makarona, mrkve, peršuna i piletine.

  • Nekada je naša organizacija pripremala i pakete za korisnike. Sada planiramo da prikupljeni novac u najvećoj mjeri utrošimo za kupovinu hrane jer nam je to primarni cilj, nahraniti gladne – izjavio je Subašić.

On je naglasio da se svi u ovoj humanitarnoj organizaciji svakodnevno trude da svi gladni dobiju neophodan i topao obrok.

  • Za jedan obrok potrebno je oko 50 kilograma pasulja, 150 kilograma krompira, 150 kilograma kupusa, po 50 kilograma riže i makarona, te oko 20 kilograma crvenog luka i deset mrkve. Najskuplja stavka je meso, a ove namirnice nam dnevno treba oko 25 kilograma – naglasio je Subašić.

Dodao je da su nedavno organizovali i podjelu garderobe, deterdženta za pranje veša, pojedinih namirnica za spremanje zimnice i hljeba.

  • Nedavno su nas posjetile i ekipe Centra za mentalno zdravlje iz banjalučkog Doma zdravlja. Socijalna radnica i psiholog podijelile su savjete našim korisnicima o lakšem prevazilaženju korona krize, te problema nastalih kao posljedice stresa. Organizovali su i mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska – rekao je Subašić i zahvalio gradu i Centru za socijalni rad za pomoć u ovim aktivnostima.

    Miroslav Subašić je naglasio da je “Bakin kutak” projekat koji ima za cilj da siromašnijim sugrađanima omogući da kvalitetno provode slobodno vrijeme.
  • U “Bakinom kutku” imamo radionice, redovne fizičke aktivnosti, te druženje uz tople napitke, sendviče i kekse – dodao je Subašić.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender