19. 06. 2021.
Na području Mrkonjić Grada biće instalirano 46 nadzornih kamera

Na području Mrkonjić Grada biće instalirano 46 nadzornih kamera

Na području Mrkonjić Grada biće instalirano 46 nadzornih kamera

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač istakao je da će na području Mrkonjić Grada biti instalirano 46 nadzornih kamera, koje će doprinijeti povećanju bezbjednosti svih građana, te lakšem rasvjetljavanju krivičnih djela.

Lukač je nakon sastanka sa načelnikom opštine Mrkonjić Grad Divnom Aničić izjavio da je ovo jedan od projekata koje zajedno realizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i opština Mrkonjić Grad.

“Opština bi uskoro trebalo da raspiše konkurs za nabavku kamera, a MUP će kroz eleborat i tehničku podršku, instaliranje i dalje održavanje tog sistema u budućnosti raditi na mnogo većoj bezbjednosti svih građana Mrkonjić Grada”, rekao je Lukač novinarima u Mrkonjić Gradu.

On je podsjetio da MUP u saradnji sa lokalnim zajednicama širom Srpske realizuje projekte video nadzora sa ciljem kontrole i preventive i krivičnih djela i saobraćaja, ali i za pomoć u istragama kako bi se lakše otkrili počinioci krivičnih djela.

Doći ćemo u fazu da na području Mrkonjić Grada imamo bezbjednije okruženje, da bismo mogli da upravljamo i kontrolišemo i saobraćaj, ali i za sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela”, naveo je Lukač.

Prema njegovim riječima, ovo će sigurno biti dobra stvar za Mrkonjić Grad, kao što se već pokazalo u većini opština u Republici Srpskoj.

U tim lokalnim zajednicama MUP postiže mnogo bolje rezultate u prevenciji krivičnih djela i prekršaja kako u saobraćaju tako i iz oblasti opšteg kriminaliteta, ali i mnogo bolje rezultate na otkrivanju krivičnih djela”, naglasio je Lukač.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić zahvalila je Lukaču za posjetu i navela da on redovno dolazi u ovo opštinu i vodi računa o radu Policijske uprave u Mrkonjić Gradu.

Konstatovali smo da nam je stanje bezbjednosti i saobraćaja i građana i više nego zadovoljavajuće, te da će realizacija ovog projekta bezbjednost podići na još viši nivo”, rekla je Aničićeva.

Prema njenim riječima, lokalna zajednica je spremna da raspiše tendersku proceduru za nabavku i instalaciju nadzornih kamera.

“Mi već sada razgovaramo o njihovoj nabavci jer nam je bezbjednost naših građana na prvom mjestu. Mrkonjić Grad je opština na tromeđi puteva, na granici sa Federacijom BiH i naš cilj je bezbjedan grad po ugledu na gradove širom Evrope”, dodala je Aničićeva.

Ona je navela da će realizacija projekta video nadzora olakšati rad pripadnicima MUP-a, te doprinijeti da se građani Mrkonjić Grada osjećaju sigurnije.

Lukač je prije sastanka sa načelnikom opštine posjetio Policijsku upravu Mrkonjić Grad.

Pušten u rad sistem video nadzora u Ribniku vrijedan 39.000 KM
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač prisustvovao je danas u Ribniku zvaničnom puštanju u rad sistema video nadzora, u koji je opština uložila 39.000 KM.

Lukač je izjavio da je riječ o zajedničkom projektu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i opštine Ribnik, kojim je područje opštine pokriveno video nadzorom.

Na teritoriji opštine postavljena je 21 kamera koja će povećati bezbjednost svih građana, nadzirući javne površine. S ovim kamerama ni na koji način ne ugrožavamo privatnost naših građana, jer se ne snimaju privatne površine”, rekao je Lukač novinarima u Ribniku.

Lukač je naveo da će kamere bilježiti sve ono što se dešava na javnim površinama po pitanju saobraćaja, što će doprinijeti prevenciji krivičnih djela, a i sama istraga krivičnih djela će biti mnogo jednostavnija.

“Zahvaljujući opštini Ribnik i njenom rukovodstvo, koje je uložilo sredstva za nabavku kamera, mi danas imamo pokrivenu teritoriju opštine na kvalitetan način, savremenim kamerama i možemo da na bolji način vodimo računa o bezbjednosti svih građana ove lokalne zajednice“, dodao je Lukač.

Prilikom posjete opštini Ribnik, Lukač je razgovarao sa rukovodstvom Policijske stanice u ovoj opštini, a sastao se i sa načelnikom opštine Nebojšom Karaćem.

Karać je naglasio da je opština Ribnik u sistem video nadzora uložila 39.000 KM, dok je MUP obezbijedio tehničku podršku, te instaliranje nabavljene opreme.

Ako znamo da smo mi opština koja dijelom teritorije granički sa Federacijom BiH i da kroz našu opštinu sada prolazi jedna migrntska ruta onda znate od kakvog je značaj sistem video nadzora za opštinu Ribnik i bezbjednost svih naših građana”, rekao je Karać.

On je zahvalio MUP i ministru Lukaču što su podržali Ribnik u ovom značajnom projektu.

“Ovo nije jedini projekat koji smo mi uradili u saradnji sa MUP-om, a već planiramo nove od kojih nam je prioritet uređenja vanjskog dijela Policijske stanice”, naveo je Karać.

Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender