18. 01. 2022.
Naučnici testirali maske koristeći korona virus, evo koje najbolje štite

Naučnici testirali maske koristeći korona virus, evo koje najbolje štite

Naučnici testirali maske koristeći korona virus, evo koje najbolje štite

Neki ih religiozno nose, nekima su one najveća moguća kazna. Kako bilo, zaštitne maske su podijelile cijeli svijet ove 2020. godine na one koji vjeruju da nas štite od korona virusa i na one koji smatraju da su beskorisne. Sada je sprovedena prva studija u kojoj je korišćen korona virus kako bi se pokazala njihova djeletvornost.

Naučno istraživanje sprovedeno u Japanu moglo bi bar donekle da rasvijetli situaciju, s obzirom da je ovo prvi put da je u provjeravanju zaštite koju maske pružaju korišćen virus Covid-19. Na univerzitetu u Tokiju sproveden je eksperiment na lutkama koje oponašaju ljudsko disanje, udisaje i izdisaje sa količinom kisoenika koji prosječna osoba unosi. Ugrubo gledano, rezultati kažu da ni jedna od maski ne štiti 100 odsto od virusa koji se pokazao smrtonosnim u brojnim slučajevima, a koliko će spriječiti prodor do onog ko masku nosi, najviše zavisi od materijala od kog je napravljena. U svakom slučaju, postoji određena vrsta zaštite i maske je bolje nositi nego ih ne nositi.

Prema rezultatima ovog naučnog istraživanja, maske od pamuka smanjuju mogućnost udisanja virusa do 17 odsto. Hirurška maska smanjuje mogućnost zaraze do 47 odsto a najbolju zaštitu pružaju N95 medicinske maske. Kako je utvrđeno, one sprječavaju prodor virusa vazduhom i do 79 odsto.

Još jedan zaključak ove studije sprovedene korišćenjem aktivnog korona virusa jeste to da maska štiti ne samo onog ko je nosi već prije svega ljude oko nas. Taj stepen zaštite ide do 70 odsto i tako je mogućnost da nekog zarazite ako imate virus svedena na minimum ukoliko vam neko priđe na bliže od metar i po.

Izvor:
Noizz.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender