24. 01. 2022.

Počinje provjera antitijela kod građana Srpske

U Republici Srpskoj u ponedjeljak počinju serološka ispitivanja, prvi rezultati se očekuju za mjesec i po, dok je tokom jučerašnjeg dana broj zaraženih i dalje bio izuzetno visok, a stizali su i apeli da građani vode računa o poštovanju mjera.

  • Stigli su nam svi aparati i antitijela i već od prvog dana ove sedmice možemo početi s prvim radnjama. Počećemo s edukacijom osoba koje će raditi anketiranje i vađenje krvi, moramo ih uputiti u sve protokole, a s druge strane moramo isprobati i antitijela – rekao je za Nezavisne Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

Dodao je da ne znaju kojom brzinom će se ova ispitivanja vršiti, posebno kada se uzme u obzir prilično loša epidemiološka situacija.

Nacionalna studija seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji Republike Srpske, koja je značajna jer će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana Srpske, trebalo bi da se sprovede u dvije faze.

Kako je Bokonjić ranije još rekao, prva faza ovog ispitivanja biće sprovedena na 1.700 uzoraka.

Broj novozaraženih virusom korona u BiH i dalje je veliki, a dežurno osoblje kovid odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske poslalo je juče apel stanovništvu da poštuje mjere zaštite od virusa korona, jer je, kako navode, zdravstveno osoblje svih kovid odjeljenja na izmaku snage.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender