18. 01. 2022.
U čemu je razlika između “http” i “https”?

U čemu je razlika između “http” i “https”?

U čemu je razlika između “http” i “https”?

Današnji internet pregledači dosta su napredniji nego što su to ranije bili. Integracijom sa različitim pretraživačima, postali su još savršeniji i sve brži kada nam je potrebno da dođemo do određnog sajta ili rezultata pretrage.

Često nam je dovoljno samo da unesemo neki osnovni pojam, pa da nam se pojavi cijeli link sajta. Dovoljan je samo jedan klik, da se nađemo na sajtu koji nam je potreban, pa ni ne obraćamo pažnju na samu adresu sajta.

A one, kao što je svima poznato, počinju sa svima poznatim “www”, kao i sa još nekoliko slova ispred: “http” ili “https”.

Tih četiri ili pet slova na koja baš nikada ne obraćamo pažnju, prave veliku razliku kada je bezbjedna upotreba interneta i čuvanju naših ličnih podataka u pitanju.

Skraćenica “http” označava “HyperText Transfer Protocol”, odnosno protokol kojim korisnik interneta komunicira sa serverom od koga dobija internet signal, za šta koristi neki od internet brauzera (Chrome, Firefox, MS Edge…).

Kada se toj skraćanici doda i slovo “s” i ona postane “https” (a ispred adrese sajta se nalazi u obliku “https:// “), ona postaje jednstvena kombinacija sa bezbjednosnim SSL/TSL protokolom.

Drugim riječima, URL odnosno internet adresa ispred koje stoji “http” razmjena podataka između servera i računara korisnika se odvija bez zaštite, dok “https” označava bezbjednu, šifrovanu, razmjenu podaka koja je zaštićena od zloupotreba.

To jedno slovo “s” ne samo da pravi razliku kod “običnog” surfovanja internetom, već i, što je mnogo važnije, kod popunjavanja različith onlajn formulara ili plaćanja putem interneta, kada je zaštita ličnih podataka krađe ili hakerskih napada.

Generalno gledano, “https” su bezbjedniji, pa je povjerenje u njih veće, a i Google ih bolje rangira u pretragama. Sa njima ne bi trebalo da vam se dešava da vam internet pregledači izbacuju obavještenja i upozorenja o nebezbjednim lokacijama na intenetu, piše “Telegraf.rs”.

Bitno je samo da upamtite da i sajtove koji koriste samo “http” protokol možete slobodno koristiti, ali se preporučuje da na njima ne ostavljate nikakve podatke, naročito ako su u pitanju brojevi računa u banci ili platnih kartica.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender